Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 19 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κάλεσμα για εξέγερση και στη Λιβύη – «Ημέρα οργής» η 17η Φεβρουαρίου

Κάλεσμα για εξέγερση και στη Λιβύη – «Ημέρα οργής» η 17η Φεβρουαρίου
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.02.2011 | 19:50
Πρώτη δημοσίευση: 14.02.2011 | 19:50

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Βόρειας Αφρικής ακολουθούν το δρόμο που χάραξαν η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Λίβυοι αντιφρονούντες καλούν εδώ και μερικές εβδομάδες, μέσω του Facebook, το λαό της Λιβύης να διαδηλώσει την ερχόμενη Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και το νεποτισμό στη χώρα.

Υπό το σύνθημα "Ανταρσία της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για μια ημέρα οργής στη Λιβύη", μια ομάδα καλεί τους Λίβυους να σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η σελίδα της συγκεκριμένης ομάδας έχει ήδη 4.400 μέλη.

Μια άλλη ομάδα, από 2.600 μέλη, καλεί το λιβυκό λαό να κατέβει στους δρόμους για "μια ημέρα οργής κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού", στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη στις 17 Φεβρουαρίου 2006.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που είχαν επιτεθεί στο προξενείο της Ιταλίας διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση των σκίτσων που προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ.

Εξάλλου, τουλάχιστον 200 άτομα και λιβυκές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό υπέγραψαν μια έκκληση με την οποία ζητούν "το δικαίωμα του λιβυκού λαού να εκφράζει τη γνώση του με ειρηνικές διαδηλώσεις, χωρίς καμιάς μορφής παρενόχληση, πρόκληση ή απειλή από το σύστημα". Καλούν επίσης το συνταγματάρχη Καντάφι και την οικογένειά του να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, το καθεστώς της Λιβύης επιχείρησε να λάβει προληπτικά μέτρα για να καθησυχάσει τους Λίβυους. Μεταξύ άλλων, επανέφερε τις επιδοτήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και διευκόλυνε τη χορήγηση άτοκων δανείων χωρίς εγγυήσεις.

Tags: FACEBOOK


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Εύοσμος: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας! Οι  προφητικές  αναρτήσεις στο Facebook Εύοσμος: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας! Οι "προφητικές" αναρτήσεις στο Facebook
  2. Τα GIFs έρχονται στα σχόλια του Facebook! Τα GIFs έρχονται στα σχόλια του Facebook!
  3. Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger! Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger!
  4. Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook
  5. Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης
  6. Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές! Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές!