Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Καλόγρια σε κύκλωμα κλοπής βρεφών και παράνομων υιοθεσιών

Καλόγρια σε κύκλωμα κλοπής βρεφών και παράνομων υιοθεσιών

Εκατοντάδες γυναίκες καταγγέλουν πως τους πήραν τα παιδιά αμέσως μετά τη γέννηση λέγοντας τους πως δεν έζησαν.

Μία ηλικιωμένη Ισπανίδα καλόγρια προσήχθη σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της κλοπής βρεφών έπειτα από εκατοντάδες αγωγές γυναικών, των οποίων τα παιδιά αφαιρέθηκαν από τις ίδιες αμέσως μετά τη γέννησή τους προκειμένου να δοθούν σε παράνομη υιοθεσία.

Γιατροί, νοσοκόμες και θρησκευτικοί λειτουργοί σε διάφορες κλινικές και μαιευτήρια της Ισπανίας κατηγορούνται πως επί δεκαετίες πωλούσαν βρέφη προς υιοθεσία, αφού προηγουμένως είχαν δηλώσει ψευδώς στις μητέρες τους πως τα παιδιά τους είχαν πεθάνει.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, η Μαρία Γκόμεθ Βαλμπουένα, μία καλογραία των Αδελφών του Ελέους, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο Σάντα Κριστίνα της πρωτεύουσας και ήδη βρίσκεται στην 8η δεκαετία του βίου της, αποτελεί το πρώτο φυσικό πρόσωπο που δικάζεται γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Ενδεδυμένη το σχήμα του τάγματός της, η κατηγορουμένη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή, επικαλούμενη το σχετικό δικαίωμά της.

Το επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης κράτησης και της παραποίησης εγγράφων, αναφορικά με την υπόθεση, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Ένα πλήθος από μητέρες, που ισχυρίζονται ότι τους εκλάπησαν τα παιδιά τους, βρισκόταν συγκεντρωμένο έξω από το δικαστήριο και φώναξε «αίσχος» κατά της σκυθρωπής καλογραίας, την οποία απομάκρυναν με αυτοκίνητο από το δικαστήριο, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στους πολυάριθμους πολίτες και δημοσιογράφους που την ανέμεναν.

Η οργάνωση γονέων και οικογενειών Anadir είχε καταθέσει πάνω από 900 μηνύσεις για κλοπή βρεφών. Οι περισσότερες από τις μηνύσεις αυτές απορρίφθηκαν λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως τονίζει η ίδια γονεϊκή οργάνωση, η πρακτική αυτή της δόλιας αφαίρεσης βρεφών με την ψευδή αιτιολογία του θανάτου τους κατά τη γέννα –χωρίς ωστόσο να εκδίδεται κανονικό πιστοποιητικό θανάτου, ή να παρουσιάζεται η σορός του μωρού στους γονείς– χρονολογείται από τη δεκαετία του ’40, όταν η τοτινή φασιστική κυβέρνηση, η οποία έκλεβε τα νεογέννητα από πολιτικούς κρατουμένους της ηττημένης Ρεπουμπλικανικής παράταξης στον Εμφύλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε