Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Καλπάζει η χολέρα στην Αϊτή σπέρνοντας το θάνατο

Πάνω απο 900 νεκροί από την επιδημία χολέρας στην Αϊτή. Περισσότεροι απο 14.000 έχουν νοσήσει στη φτωχότερη “καταραμένη” χώρα της Καραϊβικής. (Video)

Ο νέος απολογισμός των θυμάτων από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Αϊτή από τα μέσα Οκτωβρίου έχει φθάσει τους 917 θανάτους σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής. Οι αρχές καταμέτρησαν επίσης 14.642 νοσηλείες, αλλά σημειώνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι κακές συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς για τους πρόσφυγες του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου δημιουργούν φόβους για μια ταχεία εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας, μια άκρως μολυσματική νόσος στη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου.

Η Σύνοδος των Δωρητών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με μεγάλη προβολή είχε συγκεντρώσει αρκετά δισ. ευρώ – με πρώτη σε προσφορές χώρα τις ΗΠΑ – για την Αϊτή οπου ο σεισμός άφησε πίσω του 1,3 εκ. αστέγους. Τα χρήματα αυτά δεν έγιναν όμως ποτέ καθαρό νερό και υποδομές για το λαό.

Η ασθένεια φαίνεται πως εγκαθίσταται και στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες υγιεινής έπειτα από τον σεισμό της 12 Ιανουαρίου.

Ο ΟΗΕ την Παρασκευή εξέδωσε ανακοινωθέν με έκκληση για συγκέντρωση 163,8 εκατ. δολαρίων για να «μην ξεπερασθούν» από μία επιδημία που απειλεί να θερίσει τον πληθυσμό της φτωχώτερης χώρας στην αμερικανική ήπειρο.Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) κοντά «200.000 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας, τα οποία κυμαίνονται από απλές διάρροιες, έως ακραία αφυδάτωση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε