Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Καλύτερα να μασάς… – Η γκάφα του Γερμανού προέδρου που εξόργισε τους μουσουλμάνους

Καλύτερα να μασάς… – Η γκάφα του Γερμανού προέδρου που εξόργισε τους μουσουλμάνους

Το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Γερμανία. Το είπε ο πρόεδρος της χώρας και προκάλεσε σάλο!

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ απλά επιβεβαίωσε το… γνωστό: καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Τι είπε; Ότι το Ισλάμ δεν «ανήκει» στη χώρα του.

Πολλοί συντηρητικοί είχαν εξοργιστεί όταν ο πρώην πρόεδρος, Κρίστιαν Βουλφ, είπε σε μια εθνική εορτή της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 2010 ότι «ο Χριστιανισμός ανήκει στη Γερμανία χωρίς καμία αμφιβολία. Ο Ιουδαϊσμός ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία. Αλλά τώρα, και το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία».

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ ο Γκάουκ πραγματοποιεί επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο νυν Γερμανός πρόεδρος διαφώνησε. «Θα είχα πει απλά ότι οι μουσουλμάνοι οι οποίοι ζουν εδώ ανήκουν στη Γερμανία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι παρότι δεν μπορεί να εγκρίνει την διατύπωση του Βουλφ, «αποδέχομαι την πρόθεσή του να πείσει τους Γερμανούς να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα».

«Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μουσουλμάνοι ζουν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Γκάουκ, πρώην λουθηρανός πάστορας, ο οποίος αντικατέστησε τον Βουλφ τον Μάρτιο. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την αναχώρησή του για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Περίπου το 5% του γερμανικού πληθυσμού (82 εκατ.) έχει μουσουλμανικές ρίζες, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ο Αϊμάν Μάιζεκ, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία, μιας από τις τέσσερις κύριες ισλαμικές οργανώσεις της χώρας, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του προέδρου. «Ο ευρωπαϊκός δυτικός κόσμος σαφώς έχει μουσουλμανική, ανατολίτικη βάση. Οι άνθρωποι που το αρνούνται παραποιούν την ιστορία», είπε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Κάλεσε τον Γκάουκ να «αποδεχθεί τον πλουραλισμό μας», σημειώνοντας ότι «αυτές οι χειρονομίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για έναν πρόεδρο», ειδικά σε μια περίοδο που οι αντιμουσουλμανικές διαθέσεις εξαπλώνονται στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

«Θα συμβούλευα τον κ. Γκάουκ να διαβάσει τα βιβλία της ιστορίας. Το Ισλάμ ανήκει στην ιστορία της Ευρώπης και της Γερμανίας», είπε ο Κενάν Κολάτ, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, οργάνωσης που δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. «Μεταξύ των ιστορικών δεν υφίσταται καμιά αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο Βουλφ, ο οποίος ήταν δημοφιλής στις τάξεις του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Γερμανία λόγω της τοποθέτησης που είχε κάνει, παραιτήθηκε φέτος μετά την έναρξη μιας έρευνας για δωροδοκία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η δήλωσή του εκείνη είχε θεωρηθεί μια από τις βασικές αιτίες που οι Γερμανοί συντηρητικοί στράφηκαν εναντίον του.

Ο Γκάουκ είπε στη συνέντευξή του ότι μπορεί να καταλάβει τους Γερμανούς οι οποίοι θέτουν το ερώτημα «πώς το Ισλάμ διαμόρφωσε την Ευρώπη μας; Υποβλήθηκε στον Διαφωτισμό, ή έστω στην Μεταρρύθμιση; Περιμένω τον θεολογικό διάλογο στους κόλπους του ευρωπαϊκού Ισλάμ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτη γκάφα από τον Ομπάμα

Τεράστια γερμανική γκάφα – Πλήγμα στην γερμανική συνέπεια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε