Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κάμερον: Οι Βρυξέλλες σκοτώνουν την οικονομία μας!

Κάμερον: Οι Βρυξέλλες σκοτώνουν την οικονομία μας!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.10.2011 | 10:46
Πρώτη δημοσίευση: 29.10.2011 | 10:42

Το Σίτι του Λονδίνου δέχεται "συνεχείς επιθέσεις" από τις Βρυξέλλες των οποίων οι νέοι κανονισμοί τείνουν να αποδυναμώσουν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας σε βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην 21η σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας, ο Κάμερον τόνισε ότι οφείλει να προασπίσει "τα βρετανικά συμφέροντα" έναντι των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των μελών της ευρωζώνης.

"Το Λονδίνο που είναι το κέντρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη δέχεται μόνιμες επιθέσεις μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών των Βρυξελλών", τόνισε σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσαν το βρετανικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Daily Telegraph. "Είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Ένα θέμα κύριου εθνικού συμφέροντος που πρέπει να προασπίσουμε".

Η ηγεσία του Σίτι έχει ανησυχήσει κυρίως μετά μια ρύθμιση για τα παράγωγα προϊόντα, των οποίων το μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών συναλλαγών πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Οι επικεφαλής του Σίτι αντιτίθενται επίσης στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόταση που έλαβε τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Για να ισχύσει ένας τέτοιου είδους φόρος θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Ωστόσο το Λονδίνο φοβάται στο εξής ότι μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που θα έπληττε τον όγκο των συναλλαγών στο Λονδίνο.

Το θέμα αυτό επισημάνθηκε στην επιστολή του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προς τον Μπαρόζο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

"Ο φόρος αυτός θα καταφέρει πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως στο Λονδίνο" και "θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά του" έναντι της Γουόλ Στριτ και των μεγάλων ασιατικών αγορών, με "σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση".

"Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα", εκτιμά ο Τζόνσον.

Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους. Ωστόσο με την παρούσα κρίση αναμένεται να χαθούν 27.000 θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου έρευνας CEBR.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας