Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κάμερον και Χριστόφιας συνομίλησαν για το Κυπριακό

Τηλεφωνική συνομιλία για το κυπριακό είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού. Συμφώνησαν να συναντηθούν στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Κάμερον έδειξε κατανόηση για την ανάλυση, στην οποία προέβη ο πρόεδρος Χριστόφιας για το κυπριακό και ιδιαίτερα για τις προτάσεις του, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να προγραμματιστεί στο προσεχές μέλλον συνάντησή τους στο Λονδίνο.

«Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδελεχώς ενημέρωσε τον κ. Κάμερον για την κατάσταση στις συνομιλίες, η οποία δεν είναι ενθαρρυντική. Δεν υπάρχει σοβαρή κινητικότητα ένεκα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που οι δύο πλευρές έχουν στο περιουσιακό πρόβλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού προβλήματος, με την πτυχή των εδαφικών αναπροσαρμογών και την πτυχή της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου, με στόχο την επίσπευση των συνομιλιών και τη διευκόλυνση επίλυσης του περιουσιακού.

«Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα επαναφέρονται θέματα που έχουν συμφωνηθεί και που αφορούν στη βάση διαπραγμάτευσης. Θέματα, όπως είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας στον κ. Κάμερον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχουν εκφράσει την κοινή επιθυμία στο προσεχές μέλλον να προγραμματιστεί συνάντησή τους στο Λονδίνο, για συνέχιση του διαλόγου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Κάμερον ευχαρίστησε τον Κύπριο πρόεδρο για την ενημέρωση και τον διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει τις απόψεις του στην τουρκική ηγεσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε