Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

“Καμία διαπραγμάτευση μετά το λουτρό αίματος” λένε οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη

“Καμία διαπραγμάτευση μετά το λουτρό αίματος” λένε οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη

Καμία διαπραγμάτευση μετά το “λουτρό” αίματος της 10ης Απριλίου, απαντούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες. 

Καμιά διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των ταϊλανδικών αρχών μετά το λουτρό αίματος της 10ης Απριλίου που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, δήλωσε ένας υπεύθυνος των διαδηλωτών που είναι γνωστοί ως “κόκκινα πουκάμισα”.

“Δεν θα υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση επειδή τα επεισόδια της 10ης Απριλίου, στα οποία σκοτώθηκαν πολλοί δικοί μας, απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο. Η κατάσταση βρίσκεται πέρα από κάθε διαπραγμάτευση”, δήλωσε ο Γιατουπόρν Προμπάν. Οι διαδηλωτές ζητούν από τα μέσα Μαρτίου την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στις 10 Απριλίου, μια στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη των διαδηλωτών από μια συνοικία της παλιάς πόλης της Μπαγκόκ κατέληξε σε συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους (19 διαδηλωτές, 5 στρατιωτικούς και έναν γιαπωνέζο δημοσιογράφο) ενώ τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 800.

Ο Προμπάν δεν απέκλεισε πάντως την παρέμβαση κάποιου τρίτου μέρους για να βρεθεί μια λύση. “Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ξένους διπλωμάτες, και θα κάνουν ό,τι θέλουν μ’ αυτή τη συζήτηση”, δήλωσε. 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα επιθυμεί να διεξαγάγει διάλογο με τους διαδηλωτές αλλά μόνο αν αυτοί συμφωνήσουν να μην κλιμακώσουν την ένταση. 

“Ο πρωθυπουργός θέλει να καθίσει και να συζητήσει επ’ αυτού, τους όρους για τη διεξαγωγή εκλογών και την τροποποίηση του συντάγματος”, είπε ο εκπρόσωπος Ουαταναυαγκόρν Πανιτάν. “Η θέση μας παραμένει ίδια. Είμαστε ανοικτοί στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις με την προϋπόθεση ότι (οι διαδηλωτές) θα ενεργήσουν έτσι ώστε να μη δημιουργήσουν ένταση”.

Ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε την πρόταση ηγετικών στελεχών των διαδηλωτών να διεξαγάγουν συνομιλίες με ένα τρίτο κόμμα και όχι απευθείας με την κυβέρνηση. Χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του ανατραπέντα και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα φορώντας κόκκινα πουκάμισα, έχουν καταλάβει αγορά σε πολυτελή εμπορική συνοικία στη Μπανγκόκ που βρίσκεται δίπλα σε επιχειρηματικό κέντρο το οποίο φυλάσσεται από εκατοντάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε