Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Καμμία χώρα δεν θα μπει στον κόπο να εκδημοκρατήσει την Λιβύη!

Καθηγητές διεθνών σχέσεων εξηγούν στο Newsit γιατί είναι ασύμφορο για την Δύση να εμπλακεί στην αναστήλωση της.
Περιγράφουν επίσης πως είναι η κατάσταση σε όλες τις αραβικές χώρες που συγκλονίστηκαν από τις εξεγέρσεις των λαών τους.

Η Λιβύη και λόγω επικαιρότητας είναι σήμερα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Μιλώντας στο Νewsit για τις τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Θεόδωρος Κουλουμπής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σταδιακά οι αραβικές χώρες, Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτος, ίσως και για την Συρία, περνάνε από μία επαναστατική – μεταβατική περίοδο όπου θα επικρατήσει ένα πολύ πιο δημοκρατικό καθεστώς από αυτά που είχαν τα προγενέστερα χρόνια, δηλαδή μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κος Κουλουμπής εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την εμφάνιση μιας και μόνο χωρας – μεγάλης δύναμης η οποία θα εγκαθιδρυθεί στις χώρες αυτές ως τοποτηρητής και θα αναλάβει την αναστήλωση της δημοκρατίας καθώς θα πρέπει να αναλάβει και τα έξοδα. Γεγονός που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καμία από τις χωρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλια, Ρωσία κλπ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχειρημα απο μόνες τους.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης οι όποιες ενέργειες από τρίτες χώρες θα έχουν μια συλλογικότητα είτε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, είτε μέσω κάποιων ομάδων χωρών όπως G7, G8, G20… “Δεν σας κρυβω ότι όσα περισσότερα πετρέλαια, ορυκτά, πρώτες ύλες κλπ διαθέτει μια αραβική χώρα τόσο περισσότερο θελκτική γίνεται αυτή η περιοχή για
παρέμβαση μιας μεγάλης δύναμης, αλλά δεν προβλέπω να μπούμε σ έναν νέο κύκλο ανταγωνισμών περί προστασίας καθεστώτων τα οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή σε μια μεταβατική ή χαόδη κατάσταση. Ελπίζω και εύχομαι να
μπουν αυτές οι χώρες σε μια καλύτερη πιο δημοκρατική εποχή”, δήλωσε ο κ. Κουλουμπής.

Η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο αραβικός κόσμος σε Αφρική και Μέση Ανατολή με την αρχή να έχει γίνει στην Τυνησία, όπου και κατέρρευσε η κυβέρνηση του Μπεν Άλι και στη συνέχεια στην Αίγυπτο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις στην Αλγερία, στην Υεμένη, στο Ιράν, στο Μπαχρέιν και πλέον φτάσαμε μια
αναπνοή πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφη στη Λιβύη.

Ο διεθνολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Αλέξανδρος Κούτσης περιγράφει την πολιτική κατάσταση σε Λιβύη, Αίγυπτο, Τυνησία και Συρία.

ΛΙΒΥΗ

“Στην Λιβύη σήμερα βλέπουμε να έρχεται στην εξουσία η αντιπολίτευση αλλά δεν έχουμε σαφή εικόνα για την επόμενη ημέρα καθώς η αντιπολίτευση απαρτίζεται από πολλές μικρές ομάδες και υπάρχει ο κίνδυνος της διαφωνίας, ακόμη και των συγκρούσεων μεταξύ τους”. Θα καθυστερήσει πολύ ένα δημοκρατικό καθεστώς καθώς θα υπάρχει για μεγάλο
χρονικό διάστημα μια περίοδος αστάθειας στη Λιβύη υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ Κούτσης.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Στην Αίγυπτο το αστυνομικό κράτος έχει αντικατασταθεί από το στρατιωτικό. Ακόμα ο στρατός δεν έχει προχωρήσει στην θέσπιση Συντάγματος το οποίο θα είναι αποδεκτό από τον λαό ενώ οι εκλογές οδεύουν προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον κ. Κούτση.


ΤΥΝΗΣΙΑ

Αστάθεια επικρατεί και στην Τυνησία με την χώρα να ελέγχεται από τους ισλαμιστές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο newsit ο διεθνολόγος κ.Κούτσης.

ΣΥΡΙΑ

“Στην Συρία η μειονότητα που είναι στην εξουσία φέρεται αποφασισμένη να κρατηθεί στην εξουσία χύνοντας πολύ αίμα. Ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί μια αντιπολίτευση που να μπορέσει να πείσει τον λαό ότι θα φέρει κάτι διαφορετικό από τον Άσααντ”, υποστήριξε ο κ. Κούτσης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΣΤO ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε