Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Καμπανάκι” από Γάλλο τραπεζίτη για την αποχώρηση από το ευρώ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ, κάτι που ζητά η γαλλική ακροδεξιά, θα στοίχιζε ακριβά στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της θα αυξανόταν κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (27 Απριλίου), ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υπερασπίστηκε το ενιαίο νόμιμα που το χαρακτήρισε “όπλο στον διεθνή ανταγωνισμό”. “Αν ήμασταν ολομόναχοι (…) θα βρισκόμασταν άοπλοι απέναντι στην κερδοσκοπία των χρηματαγορών (…) και απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις στο δολάριο” είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Χωρίς το ευρώ, η χρηματοδότηση του γαλλικού δημόσιου χρέους θα στοίχιζε επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιτόκια, πρόσθεσε.

“Πολλές χώρες που έχουν το ευρώ, όπως εμείς (…) τα καταφέρνουν πολύ καλά στον οικονομικό τομέα, όσον αφορά την απασχόληση και έχουν ισχυρή ανάπτυξη”, σημείωσε. Επιπροσθέτως, “τα επιτόκια, αφότου εισαγάγαμε το ευρώ, υποχώρησαν κατά περίπου 1,5%”, συνέχισε, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικά είναι για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ζητά την επαναφορά ενός “εθνικού νομίσματος” αλλά και τη δημιουργία, παράλληλα, ενός κοινού νομίσματος που θα διαφέρει από το ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πάντως θα χρειαστεί να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που σήμερα χρησιμοποιούν το ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε