Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

“Καμπανάκι” για την Ευρώπη: Έρχεται εσωτερική διάβρωση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) της Γερμανίας επέκρινε τις χώρες της ευρωζώνης διότι απέτυχαν να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, εκτιμώντας ότι το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο στους λαϊκιστές και στην “εσωτερική διάβρωση της Ευρώπης”.

“Η εισροή προσφύγων και η τρομοκρατική απειλή είναι τεράστια προβλήματα”, δηλώνει ο πρόεδρος του BGA Αντον Μπέρνερ σε ανακοίνωσή του. “Αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την απροθυμία και την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει στη ρίζα της την κρίση χρέους της ευρωζώνης”.
Ο Αντον Μπέρνερ επικρίνει ιδιαίτερα τη Γαλλία και την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λένοντας ότι η τελευταία “πλήττει τα θεμέλια του νομίσματος και την εμπιστοσύνη στο ευρώ”.
“Η αυξανόμενη αποβιομηχάνιση και η συνδεόμενη με αυτήν υψηλή ανεργία (στη Γαλλία) τροφοδοτεί τους λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς”, δηλώνει ο Μπέρνερ.
Ο BGA τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία φέτος στο 1,25%, κάτω από το 1,8% που έχει προβλέψει η γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με έρευνα, το 70% των μελών του Συνδέσμου θεωρεί ότι η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα, αν και το 62% ανησυχεί για το κόστος που σημαίνει αυτή η εισροή για τον ισοσκελισμένο γερμανικό προϋπολογισμό.
Ο Αντον Μπέρνερ θεωρεί ότι η Κίνα αποτελεί “παράγοντα κινδύνου” για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και προσθέτει ότι μία απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας εκεί θα οδηγήσει σε ύφεση τη Γερμανία. Αναφερόμενος στην πτώση των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ χθες εκτιμά ότι είναι συγκυριακή, ωστόσο δεν θεωρεί ότι το Πεκίνο ελέγχει την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε