Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Καμπανάκι” της ΕΕ στη Ρουμανία για την αποπομπή του Μπασέσκου

“Καμπανάκι” της ΕΕ στη Ρουμανία για την αποπομπή του Μπασέσκου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ερευνήσει αν η Ρουμανία παραβίασε τους κανονισμούς της με την αμφιλεγόμενη διαδικασία αποπομπής του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, μια κίνηση την οποία αποδέχεται ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για «την πρόθεσή του να (…) ζητήσει μια έρευνα για τις διαδικασίες στη χώρα».

Εξάλλου και η ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η πολιτική κρίση στη Ρουμανία συνιστά ένα «μεγάλο κίνδυνο» και θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα για την πλήρη ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες για την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του επισημαίνοντας ότι είναι «έτοιμος να δεχθεί τα συμπεράσματα της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και να δράσει άμεσα αν κάτι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ο Πόντα, που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους, έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Σουλτς, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι και στη συνέχεια με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Πόντα δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» ότι η Επιτροπή θα αναλύσει την κατάσταση στη χώρα με του «με δίκαιο τρόπο». «Αν μία από τα αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε άμεσα μέτρα για να επανέλθουμε στο σωστό δρόμο», διαβεβαίωσε.

Μέσα σε μία εβδομάδα, η κεντροαριστερή πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Ρουμανίας απέπεμψε τον κεντροδεξιό πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου, μια απόφαση που επικύρωσε και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η αποπομπή του προέδρου πρέπει τώρα να επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουμανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Βίκτορ Πόντα από τον Μπασέσκου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε