Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

«Κάντε ξανά τεστ στον καπετάνιο του Concordia»

«Κάντε ξανά τεστ στον καπετάνιο του Concordia»

Την επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων στον καπετάνιο του Costa Concordia ζητά η ιταλική καταναλωτική ένωση Codacons αμφισβητώντας την ορθότητα των αποτελεσμάτων.

Η οργάνωση Codacons που από την πρώτη στιγμή έχει ορθώσει ανάστημα απέναντι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere, προτρέποντας τους επιβάτες να μην αποδεχθούν το προτεινόμενο ποσό της αποζημίωσης (11.000 ευρώ+3000 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης) έρχεται τώρα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν όντως ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, Φρ. Σκετίνο, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η Codacons υποστηρίζει ότι τα δείγματα ούρων ενδέχεται να αλλοιώθηκαν εφόσον το δοχείο δεν ήταν σφραγισμένο και επίσης επισημαίνει ότι έλειπαν τα σχετικά έγγραφα που έπρεπε να συνοδεύουν το δείγμα, ως εκ τούτου ζητά την διεξαγωγή νέων τεστ.

125.000 ευρώ αποζημίωση θέλουν οι Αμερικανοί

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των αποζημιώσεων, αφού η Costa Crociere- φοβούμενη ενδεχομένως μια καταδικαστική απόφαση κυρίως εξαιτίας των λαθών για τα οποία κατηγορείται ο καπετάνιος-
έχει θέσει ως όρο σε όσους αποδεχθούν το προτεινόμενο ποσό, να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να κινηθούν νομικά εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Οι επιβάτες έχουν δυο βδομάδες στην διάθεσή τους περιθώριο για να υπογράψουν, αλλά εξαργυρώνοντας την επιταγή, δεσμεύονται ότι δεν θα έχουν καμία μελλοντική απαίτηση.

«Η Costa Crociere προσπαθεί να πιέσει τα θύματα, προτείνοντάς τους μικρά ποσά» λέει ο Μπερτράν Κουρτουά, δικηγόρος που εκπροσωπεί 350 γάλλους επιβάτες, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έχασαν προσωπικά έγγραφα, ακόμη και αυτοκίνητα στο ναυάγιο. Όλα αυτά, δεν καλύπτονται όπως υποστηρίζει, από το ποσό που προσφέρει η εταιρεία και η Codacons έχει ήδη αποκαλέσει «ελεημοσύνη».

Κάποιοι ιταλοί δικηγόροι διεκδικούν 25.000 ευρώ για κάθε επιβάτη, ενώ οι αμερικανοί έφθασαν να προτείνουν ως και 125.000 ευρώ κατά άτομο.

Στο άλλο μείζον ζήτημα, της οικολογικής καταστροφής, ανακοινώθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι η άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου, θα ξακινήσει εντός 24 ωρών και εφόσον το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε