Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κάρατζιτς: Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο

REUTERS
REUTERS

Αρνήθηκε την ενοχή του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος δήλωσε ότι έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τον πόλεμο

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, άρχισε την υπεράσπιση του σήμερα ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία λέγοντας πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να “αποτρέψει τον πόλεμο” και ότι θα έπρεπε να επαινείται για τις προσπάθειές του στην προώθηση της ειρήνης.

 
“Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όλες τις καλές ενέργειες τις οποίες είχα κάνει. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο και να περιορίσω τον ανθρώπινο πόνο”, δήλωσε.
 
“Ουδείς σκέφθηκε ότι γινόταν μια γενοκτονία στη Βοσνία”, είπε ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι είναι ένας άνθρωπος “ήπιος”, “ανεκτικός” και με “μεγάλη ικανότητα κατανόησης των συνανθρώπων του”.
 
Ο 67χρονος Κάρατζιτς είναι ένας από τους τρείς σέρβους ηγέτες που οδηγήθηκαν στο ΔΠΔ κατηγορούμενοι για το ρόλο τους στη διάρκεια της πολυεθνοτικής σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ 1991 και 1999, στην οποία τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.
 
Ο Κάρατζιτς διώκεται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, μεταξύ 1992 και 1995.
 
Καλείται να απολογηθεί για τη σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κάρατζιτς επιχείρησε να “εκδιώξει για πάντα τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες της Βοσνίας από εδάφη που διεκδικούσαν οι Σέρβοι της Βοσνίας”.
 
Ο κατηγορούμενος είπε ότι ήταν “αυστηρός με τον εαυτό του και τους άλλους για την εδραίωση δημοκρατικών εξουσιών”.
 
Οι δικαστές στο ΔΠΔ τον κατηγορούν ακόμη για το ρόλο του στο βομβαρδισμό στο Σαράγεβο, τη βοσνιακή πρωτεύουσα, όταν αυτή βρισκόταν υπό πολιορκία από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις από το 1992 έως το 1995.
 
Ο Κάρατζιτς έχει στη διάθεσή του 300 ώρες για την υπεράσπισή του –ακριβώς όσος χρόνος είχε δοθεί επίσης από τους δικαστές στην πολιτική αγωγή–, ενώ υπολογίζει να καλέσει 300 μάρτυρες.
 
Ο Κάρατζιτς, ο οποίος σπούδασε Ψυχιατρική, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι όπου ζούσε με άλλο όνομα και ασκώντας εναλλακτική ιατρική, και αφού κρυβόταν επί 13 χρόνια.
 
Η δίκη του άρχισε τον Οκτώβριο του 2009.
 
Μέλη της οργάνωσης “Μητέρες της Σρεμπρένιτσας” και επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης κοντά στο Πριγεντόρ, μια πόλη στη βορειοδυτική Βοσνία, είναι παρόντες στο δικαστήριο.
 
Μετά τη δήλωσή του ο κατηγορούμενος θα καλέσει τον πρώτο του μάρτυρα, τον Αντρέι Ντεμουρένκο, ρώσο συνταγματάρχη της δύναμης του ΟΗΕ που ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου το 1995 για τον τομέα του Σεράγεβο, την πόλη που πολιορκείτο από τις σερβικές δυνάμεις από το 1992 έως το 1995.
 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων και μπορεί να καταθέσει στη δίκη το Μάρτιο του 2013.
 
Στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία άρχισε επίσης σήμερα η τελευταία δίκη του Γκόραν Χάτζιτς, που ήταν επικεφαλής των Σέρβων της Κροατίας στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-1995).
 
Ο στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο 70χρονος Ράτκο Μλάντιτς παρουσιάζεται επίσης ενώπιον του ΔΠΔ γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σκότωσε, βίασε, βασάνισε και έθεσε υπό κράτηση χιλιάδες μουσουλμάνους Κροάτες σε αρκετούς δήμους της Βοσνίας, καθώς και για το ρόλο του στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.
 
 
 
 

Περισσότερες ειδήσεις από όλο τον κόσμο στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ του Newsit

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε