Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Καρφιά” Γιούνκερ για Κύπρο: Αν ήμουν στο Eurogroup, θα προστάτευα τους μικροκαταθέτες

“Καρφιά” Γιούνκερ για Κύπρο: Αν ήμουν στο Eurogroup, θα προστάτευα τους μικροκαταθέτες

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη, ότι αν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δεν μπορεί να το εξηγήσει, γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια, να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως δεν θέλει να κριτικάρει την απόφαση για την Κύπρο, ωστόσο ο ίδιος την ίδια στιγμή, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική, επισήμανε χαρακτηριστικά, πως είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του και για το λόγο αυτό είναι «ελλιπής».

Απευθυνόμενος στους καταθέτες άλλων χωρών, ο κ. Γιούνκερ – ο οποίος ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης – τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς, καθώς η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και θα πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση σε άλλες χώρες.

Συγχρόνως, παρέπεμψε στη ρύθμιση που υπάρχει στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες και η οποία προβλέπει, όπως είπε, την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση με σχετική νομοθεσία, αφορά την περίπτωση που μια τράπεζα, σε αυτές τις χώρες, χρεοκοπήσει, οπότε το κράτος εγγυάται το ποσό των 100.000 ευρώ ανά κατάθεση στην εν λόγω τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένταση τώρα στην Κύπρο! Πολίτες “πολιορκούν” το Προεδρικό Μέγαρο – Νεαρός κατέβασε τη σημαία στη γερμανική πρεσβεία – ΒΙΝΤΕΟ

“Φτερά” κανουν οι ξένες καταθέσεις από την Κύπρο – Συνωστισμός ρωσικών jet στο αεροδρόμιο

 

Εκατοντάδες αγανακτισμένοι έξω από την κυπριακή Βουλή

Νέες διαβουλεύσεις για τα υποκαταστήματα των 3 Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα

Κόκκινες όλες οι αγορές λόγω Κύπρου!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε