Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

«Καρφιά» Σαρκοζί για ΗΠΑ, Ισραήλ, στήριξη στους Παλαιστίνιους

ΦΩΤΟ REUTERS

Συνάντηση με τη συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστινίων και του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διοργανώνει τον Οκτώβριο η Γαλλία, καταγγέλλοντας πρόβλημα στη μέθοδο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Με τη δημόσια στήριξη των παλαιστινιακών θέσεων από τον Νικολά Σαρκοζί φεύγει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς από τα Ηλύσια Πεδία.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο ηγετών, ο Νικολά Σαρκοζί κατήγγειλε την ισραηλινή στάση και την παύση του μορατόριουμ, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη.

«Λυπηθήκαμε που οι εκκλήσεις για την παράταση του ισραηλινού μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας δεν εισακούστηκαν. Θα έπρεπε να το έχουν διατηρήσει, για να δοθούν όλες οι ευκαιρίες στις διαπραγματεύσεις. Το δηλώνω ενώπιον του προέδρου Αμπάς: ο εποικισμός πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σαρκοζί και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου, κινδυνεύουν να διακοπούν «αν δεν κινητοποιηθούμε».

Έκρινε δε ανεπαρκείς τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συνέστησε στους εποίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέφυγε και τα… καρφιά προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως «δέκα χρόνια μετά το Καμπ Ντέιβιντ, δεν έχουμε προχωρήσει και ίσως ακόμη να έχουμε και οπισθοχωρήσει στην επανάληψη του διαλόγου». Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι «δε θέλω να επικρίνω κανέναν, θέλω εξάλλου να αποτίσω φόρο τιμής στις σημαντικές προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επανέναρξη της διαδικασίας».

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μεθόδου» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή και η Ένωση για τη Μεσόγειο (UPM) να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η παλαιστινιακή αντίδραση στην άρση του μορατόριουμ και το αν θα εξακολουθήσει η Παλαιστινιακή Αρχή θα μετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, θα αποφασιστεί μετά τις 4 Οκτωβρίου, όταν και πρόκειται να συνεδριάσει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε