Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κατά του γάμου ομοφυλόφιλων η Γκίλαρντ

Η νέα πρωθυπουργός της Αυστραλίας Γκίλαρντ είναι κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων ενώ εμφανίζεται “σκεπτική” για την ευθανασία

Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλόφιλων. Στον αντίποδα, το κόμμα των Πράσινων, το οποίο έχει συνάψει συμμαχία με το Εργατικό κόμμα για να διατηρηθεί το τελευταίο ως κυβέρνηση μειοψηφίας στην εξουσία, θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τη νομιμοποίηση των γάμων και κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν “κατά συνείδηση”.
 
Η κα Γκίλαρντ απέρριψε, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Η πολιτική μας πάνω στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη”, είπε η πρωθυπουργός.
 
Η γερουσιαστής των Πράσινων, Σάρα Χάνσον-Γιάγκ είπε πως αν η κυβέρνηση καταψηφίσει την πρόταση, θα υπάρξει σημαντικό πολιτικό κόστος. “Η κοινωνία είναι πιο προχωρημένη από την πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης”, σημείωσε.
 
Το κόμμα των Πράσινων, παράλληλα, θα προωθήσει και τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Γι’ αυτό το θέμα, η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ δηλώνει ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν “κατά συνείδηση”, αλλά η ίδια δεν φαίνεται να είναι υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας. “Έχω πολλά διλήμματα” ανέφερε και συνέχισε: «Μου φαίνεται δύσκολο να συναινέσω στον τερματισμό μιας ανθρώπινης ζωής και δεν ξέρω τι δικλείδες ασφαλείας θα υπάρξουν για να μη γίνουν καταχρήσεις».
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων θέλει από την ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας να άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει σε πολιτειακές Βουλές και να τούς επιτρέψει να νομιμοποιήσουν την ευθανασία.
 
Το Λόμπι των Χριστιανών Αυστραλίας προειδοποιεί ότι θα διεξάγει “σκληρή εκστρατεία εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης”.
 
Στο μεταξύ την Τρίτη συνήλθε η 43η σύνοδος του αυστραλιανού Κοινοβουλίου. Πρόεδρος εξελέγη ο Εργατικός Χάρι Τζένκινς και αντιπρόεδρος ο βουλευτής της Αντιπολίτευσης Πίτερ Σλίπερ, τον οποίο πρότεινε η κυβέρνηση… μειοψηφίας!
 
Ο Σλίπερ που εκλέχθηκε ως αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου με 78 ψήφους υπέρ και 71 κατά, δήλωσε ότι αποδέχεται μεν τη θέση, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδια.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε