Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καταδίκη Γάλλου υπουργού για ρατσιστική επίθεση

Καταδίκη Γάλλου υπουργού για ρατσιστική επίθεση

Πρόστιμο 750 ευρώ επιβλήθηκε από δικαστήριο του Παρισιού στον γάλλο υπουργό Εσωτερικών που καταδικάστηκε για φυλετική προσβολή κατά ενός αλγερινού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, είχε εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο σε ερασιτεχνικό βίντεο από το Θερινό Πανεπιστήμιο του κυβερνώντος κόμματος UMP στη Λαντ, στο οποίο εκφράστηκε με ρατσιστικά λόγια σε νεαρό στέλεχος από την Αλγερία. “Πάντα χρειάζεται ένας Άραβας. Όταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά. Όταν, όμως, μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο γάλλος υπουργός.

Αμέσως μετά από την δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Μπρις Ορτφέ είχε εκφράσει την “λύπη” του, τονίζοντας ότι ήταν μία “εντελώς λανθασμένη ερμηνεία”. 

Σύμφωνα με αρκετούς γάλλους δικηγόρους, πρόκειται για την πρώτη καταδίκη υπουργού για “φυλετική προσβολή” για περισσότερα από 50 χρόνια στη Γαλλία. 

Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα σχόλια του υπουργού Εσωτερικών ήταν “εξωφρενικά, αν όχι περιφρονητικά” και ότι στιγμάτισαν τα άτομα αραβικής καταγωγής “τα οποία παρουσιάστηκαν αρνητικά απλώς λόγω της καταγωγής τους”. 

Ο Μπρις Ορτφέ αναμένεται να καταβάλλει ακόμη αποζημίωση 2000 ευρώ στο Κίνημα κατά του Ρατσισμού και της Φιλίας μεταξύ των Λαών (MRAP). 

“Αυτό είναι μία μεγάλη νίκη για τη δικαιοσύνη και κατά του ρατσισμού” δήλωσε ο Πιέρ Μερέ, ο δικηγόρος της MRAP.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε