Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Καταδίκη της Ιταλίας απο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάστηκε η Ιταλία  επειδή έστειλε πίσω στη Λιβύη, παρά τη θέλησή τους, 24 λαθρομετανάστες από την Σομαλία και την Ερυθραία.

Οι 11 Σομαλοί και οι 13 υπήκοοι Ερυθραίας είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη με βάρκες, στις οποίες βρίσκονταν 200 και πλέον λαθρομετανάστες και προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Οι βάρκες τους ανατράπηκαν, πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και οι υπόλοιποι περισυνελέγησαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού τα οποία, αντί να τους αποβιβάσουν στις ιταλικές ακτές τούς επέστρεψαν αναγκαστικά στη Λιβύη, αδιαφορώντας για το ότι με αυτόν τον τρόπο έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή τους, η ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για δύο παραβιάσεις των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης, που απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.

    Με την απόφασή του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ιταλία να καταβάλει στον καθένα από τους προσφεύγοντες 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και περίπου 1.600 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

    Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τον καιρό που οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λιβύη, οι ιταλικές αρχές γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, ότι δεν υπήρχαν επαρκείς εγγυήσεις προστασίας της ζωής τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε