Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Καταδίκη του Ισραήλ και από ΕΕ

Η Κάθριν Άστον ήταν επικριτική στο Ισραήλ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Κάθριν Άστον ήταν επικριτική στο Ισραήλ. ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, και η ΕΕ καταδικάζει την απόφαση του Ισραήλ για ανέγερση 1.600 κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη.

 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν ‘Αστον καταδίκασε σήμερα τα σχέδια του Ισραήλ να ανεγερθούν άλλες 1.600 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά από την κριτική που άσκησε για την απόφαση αυτή ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.
 
Η ισραηλινή κίνηση θεωρείται ότι υπονομεύει τις αμερικανικές προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων την ώρα που ο αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για να ασκήσει πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
 
“Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και να καταδικάσω την απόφαση (του Ισραήλ) να κατασκευάσει 1.600 νέες κατοικίες” στο Ραμάτ Σλόμο, έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε η Άστον απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Η καταδίκη της ισραηλινής απόφασης από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο είναι τόσο ασυνήθιστα ταχεία όσο και ασυνήθιστα δριμεία με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι εξαντλείται η υπομονή της Ευρώπης απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
 
Η ‘Αστον έχει ήδη θέσει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές της την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ επιλέγοντας την Ουάσινγκτον ως προορισμό για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο εξωτερικό στις αρχές του χρόνου.
Έκκληση στην Άστον να ενισχύσει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν απευθύνει και ευρωβουλευτές. “Αν η Ευρώπη επιθυμεί να γίνει ενεργός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, θα πρέπει να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Eυρωβουλής, Γκαμπριέλ Αλμπερτίνι.

Μετά τη Γαλλία και η Νορβηγία και η Γερμανία έκρινε απαράδεκτη την απόφαση του Ισραήλ για κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. «Όσον αφορά το περιεχόμενο και τη χρονική συγκυρία, αυτό το σχέδιο δίνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε