Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατακραυγή για την αύξηση των μισθών των βουλευτών!

Ούτε λίγα ούτε πολλά 9.000 δολάρια θέλουν να αυξήσουν τους μισθούς τους με ψήφισμα που ετοιμάζουν οι βουλευτές του Χονγκ Κονγκ και αντιμετωπίζουν τώρα τις αντιδράσεις της κοινωνίας

Η σχετική πρόταση προβλέπει να διπλασιαστούν οι μισθοί των 60 μελών της βουλής της πόλης. Αν εγκριθεί, θα σημάνει ότι θα γίνουν από τους πιο καλοπληρωμένους πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μέτρο τίθεται σε ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή. Εάν υπερψηφιστεί, οι μισθοί των βουλευτών θα αυξηθούν στο 50% εκείνων των υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι αμείβονται με 36.000 δολάρια ΗΠΑ τον μήνα.

Οι υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι η αύξηση αυτή πρόκειται να προσελκύσει στην πολιτική ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι θα αποφασίσουν να θυσιάσουν τις σταδιοδρομίες τους σε επιχειρήσεις.

Όμως η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους πολίτες της πόλης, όπου το χάσμα πλουσίων-φτωχών άνοιξε απότομα τα τελευταία χρόνια. Ο μέσος μισθός φθάνει τα 15.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (1.900 δολάρια ΗΠΑ).

Ένας σχολιαστής επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα South China Morning Post ότι η αύξηση αυτή θα σημάνει ότι οι βουλευτές στο Χονγκ Κονγκ θα αμείβονται σε ετήσια βάση με 220.000 δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό θα τους καθιστούσε καλύτερα αμειβόμενους από τους ομολόγους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία, που αμείβονται με 175.000 και 103.000 δολάρια ΗΠΑ το χρόνο αντίστοιχα, προσθέτει.

Εάν η αύξηση εγκριθεί, θα «έχουμε τους πιο υψηλόμισθους γραφειοκράτες στον κόσμο πλην Σιγκαπούρης», επισημαίνεται στο άρθρο, που προτείνει αντιθέτως να μειωθούν οι μισθοί των κυβερνητικών αξιωματούχων και να μην αυξηθούν οι μισθοί των βουλευτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε