Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατάληψη των Σύρων ανταρτών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του βορρά

Κατάληψη των Σύρων ανταρτών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του βορρά

Το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο, Ταφτανάζ, στη βορειοδυτική Συρία τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Άμπντελ Ραχμάν: “Οι μάχες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ σταμάτησαν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και η βάση αυτή πέρασε πλήρως στα χέρια των ανταρτών. Ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αξιωματικών τράπηκε σε φυγή τα ξημερώματα”.

Και πρόσθεσε: “Πρόκειται για την κατάληψη της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος πριν από 22 χρόνια. Το αεροδρόμιο Ταφτάναζ κατελήφθη από (τρείς ισλαμικές ριζοσπαστικές οργανώσεις) το Μέτωπο αλ Νόσρα, τις Άχραρ αλ Σαμ και Τάλιαα αλ Ισλαμίγια. Το καθεστώς κατάφερε να διώξει προς την πόλη Ιντλίμπ (20 χλμ. νοτιοδυτικά του Ταφτάναζ) μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων, αλλά ένα μέρος αυτών πέρασε στα χέρια των ανταρτών. Το αεροδρόμιο μπορεί να δέχεται 60 ελικόπτερα όταν λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς”.

Οι περισσότεροι στρατιώτες εγκατέλειψαν τη βάση και νωρίς το πρωί είχαν μείνει λίγοι άνδρες που πολεμούσαν ακόμη. Το καθεστώς απέσυρε όλα τα ελικόπτερά του, εκτός από 20 που δεν λειτουργούν.

Το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι μαχητές του τζιχάντ (του ισλαμικού ιερού πολέμου) είχαν καταλάβει μέρος του αεροδρομίου το οποίο πολιορκείτο επί εβδομάδες. Από το αεροδρόμιο αυτό απογειώνονταν τα αεροσκάφη για να πραγματοποιούν επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ.

Στη Δαμασκό ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην οδό ας Σάουρα, κοντά στη γέφυρα Βικτόρια, στο κέντρο της πόλης χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στόχο βομβαρδισμών αποτέλεσαν οι συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες Ασάλι και Τανταμόν στη νότια Δαμασκό και περιοχές κοντά τις συνοικίες Χάτζαρ αλ Ασουάντ, Γιάλντα, Μουανταμίγια αλ-Σαμ, Νταράγια και Μπαμπίλα.

Στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη του βορρά, ρουκέτα έπληξε την ανατολική συνοικία Καρμ αλ Τζαζμάτι προκαλώντας θύματα. Στρατιωτική πηγή είπε ότι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πιστών στον Ασαντ δυνάμεων και ενόπλων ξέσπασαν χθες στην αγορά της παλιάς πόλης, γύρω από το τέμενος των Ομεϋαδών, μετά την απόπειρα του στρατού να προωθηθεί προς την αγορά.

Ο στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει τη νύχτα προς το κέντρο του Χαλεπιού σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που κάνει λόγο “για προώθηση του στρατού στον κύριο άξονα της συνοικίας Μπουστάν αλ Μπάσα” στο βόρειο Χαλέπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Σφοδρές μάχες στη Συρία – Επιθέσεις σε αεροδρόμια

Συρία: Μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εκτέλεσαν τρεις στρατιώτες

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε