Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατάλληλος να δικαστεί ο Μλάντιτς – Αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Χάγη

ΦΩΤΟ REUTERS

Την έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας, θεωρώντας τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πόλεμου «απόλυτο κατάλληλο να δικαστεί».

Οι δικαστές έκριναν ότι πληρούνται οι όροι για την έκδοση του Μλάντις δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Μάγια Κοβάτσεβιτς-Τόμιτς. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι είναι κατάλληλος να προσαχθεί ενώπιον του ΔΠΔ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και έχει δικαίωμα, έως τη Δευτέρα, για να ασκήσει έφεση. Την τελική απόφαση θα λάβει η υπουργός Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς.

Την Παρασκευή, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου του γνωστοποιήθηκε το κατηγορητήριο, το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, καθώς αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η επιτροπή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Μλάντιτς απέφυγε να πει το ο,τιδήποτε για να αντικρούσει τις κατηγορίες που του προσάπτονται από το ΔΠΔ.

«Διαπιστώθηκε πως ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς είναι σωματικώς ικανός να παρακολουθήσει μία δικαστική διαδικασία, ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει την πράξη του κατηγορητηρίου του ΔΠΔ και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την μεταφορά του», τόνισε στους δημοσιογράφους η δικαστής Μάγια Κοβάσεβιτς.

Το δικαστήριο παρέλαβε την έκθεση της ιατρικής επιτροπής που εξέτασε τον Μλάντιτς και η οποία αποφαίνεται πως «είναι σωματικώς ικανός να παρακολουθήσει μία δίκη, αν και πάσχει από κάποια χρόνια νοσήματα».

Τι είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν
«Μπράβο σας, βρήκατε αυτόν που ψάχνετε», είπε ο Ράτκο Μλάντιτς στους αστυνομικούς που εισέβαλαν στο σπίτι όπου κρυβόταν, σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Όταν ο αστυνομικός μπήκε στο σπίτι και τον ρώτησε, αν είναι ο Ράτκο Μλάντιτς αυτός απάντησε: μπράβο σας βρήκατε αυτόν που ψάχνετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Συμπλήρωσε δε ότι ο Μλάντιτς δυσκολεύεται να περπατήσει, το ένα του χέρι είναι μερικώς παράλυτο και από ότι ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς, δέκα χρόνια δεν επισκέφτηκε γιατρό.

Ζούσε υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν έβγαινε από το σπίτι, όπου κρυβόταν. Προκειμένου να βρουν τον Μλάντιτς –για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η καταδίωξή του- οι σερβικές αρχές έκαναν έλεγχο στα σπίτια συγγενών τους στο χωριό Λαζάρεβο.

«Τα σπίτια αυτά τέθηκαν υπό παρακολούθηση πριν από μερικούς μήνες», ανέφερε ο Ντάτσιτς και διαβεβαίωσε ότι στη σύλληψη του Μλάντιτς δεν έλαβαν μέρος ξένες υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκιά του εαυτού του! – ‘Ετσι είναι σήμερα ο Ράτκο Μλάντιτς!

“Ο Ράτκο Μλάντιτς δούλευε οικοδόμος!”

Η σύλληψη Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. για τη Σερβία

Συνελήφθη ο στρατηγός Ρ.Μλάντιτς

Ράτκο Μλάντις: ο άνθρωπος πίσω από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Το “κεφάλι” του Μλάντιτς κόστιζε πολλά…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε