Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καταποντίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Καταποντίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Η Ευρώπη συγκλονίζεται από μια πολιτική κρίση – στην Ολλανδία – και την αβεβαιότητα – στην Γαλλία. Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με πτώση άνοιξε και η Wall Street.

H Ολλανδία ζει την δική της κρίση αφού η αδυναμία της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη τη διεξαγωγή εκλογών. O πρωθυπουργός της χώρας, παραιτήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ενώπιον της Βασίλισσας Βεατρίκης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε στις 23 Απριλίου 2010 στην Αυτού Μεγαλειότητα την βασίλισσα την παραίτηση όλων των υπουργών και των υφυπουργών με άμεση ισχύ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013.

Ωστόσο, ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την αγοραστική δύναμη των Ολλανδών.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στη Γαλλία, όπου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ανέδειξε νικητή τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφωνόταν στις 1.024,81 μονάδες, μειωμένος κατά 2%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 1,8%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 3,03% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,4%.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε και η Wall Street, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,1% στις 12.883,65 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 κατά 1,1% στις 1.363,00 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,2% στις 2.965,25 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιχείρηση… Λε Πεν! – Ολαντ και Σαρκοζί «γλυκοκοιτάζουν»… άκρα δεξιά!

Πέφτει η κυβέρνηση της Ολλανδίας

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε