Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Καταρρέει” η αυτοκρατορία του Μέρντοκ;

REUTERS
«Ευχαριστούμε και αντίο» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «News of the World» που κυκλοφόρησε χθες για τελευταία φορά, ενώ ο αυστραλός μεγιστάνας έσπευσε στο Λονδίνο για να χειριστεί προσωπικά την κρίση
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έσπευσε χθες στο Λονδίνο για να σώσει την αυτοκρατορία του, την ώρα που οι δημοσιογράφοι της «News of the World» – με δάκρυα, θυμό, αλλά και σαμπάνια… – κυκλοφορούσαν το τελευταίο φύλλο της ιστορικής κυριακάτικης εφημερίδας. Το τιράζ ήταν 5 εκατομμύρια φύλλα και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 
«Thank you and Goodbye», («Ευχαριστούμε και αντίο»), ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος. «Επειτα από 168 χρόνια αποχαιρετούμε με θλίψη αλλά και πολλή υπερηφάνεια τα 7,5 εκατομμύρια των πιστών αναγνωστών μας», έγραφε με μικρότερα γράμματα ο υπότιτλος στην πρώτη σελίδα της κυριακάτικης εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία.
 
Στα γραφεία της εφημερίδας, όπου 200 άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, μερικοί έκλαιγαν, μερικοί ήταν θυμωμένοι, άλλοι είχαν φέρει τούρτες και σαμπάνιες. «Είμαι υπερήφανος για σας», είπε στους εργαζομένους ο διευθυντής Κόλιν Μάιλερ, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές ούτε άλλωστε οι δημοσιογράφοι που στάθηκαν δίπλα του για την αναμνηστική φωτογραφία. Η ενοχή είναι των προκατόχων του: Αντι Κόλσον, πρώην εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση• και Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώτη στην ιεραρχία του ομίλου News International που εκδίδει τη NOTW και πρώην διευθύντρια της εφημερίδας. Στη διάρκεια των διευθυντικών θητειών αυτών των δύο, από το 2000 έως το 2007, η κυριακάτικη εφημερίδα πραγματοποιούσε τηλεφωνικές υποκλοπές για να επιτυγχάνει «αποκλειστικότητες». Η NOTW κατηγορείται επίσης ότι δωροδόκησε εργαζομένους σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και αστυνομικούς.
 
Σύμφωνα πάντως με τον Καρλ Μπερνστάιν, το θέμα δεν είναι τόσο οι υποκλοπές όσο ο ίδιος ο Ρούπερτ Μέρντοκ και η αυτοκρατορία του. Οπως γράφει στο «Νιούζγουικ» ο αμερικανός δημοσιογράφος, όλοι θέλουν τώρα να απομακρυνθούν από κοντά του. Ακόμη και η Αγγλικανική Εκκλησία βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Η επιτροπή που ελέγχει τις επενδύσεις της και η οποία διαθέτει μετοχές αξίας 4,2 εκατ. ευρώ του News International, είναι έτοιμη να πουλήσει τους τίτλους της και ζητεί την απόλυση των επικεφαλής του ομίλου – με πρώτη της Ρεμπέκα Μπρουκς. Πάντως ο Μέρντοκ εμφανίστηκε μαζί της χθες στο Λονδίνο, έχοντας το χέρι του γύρω από τους ώμους της. Η φήμη του ομίλου του έχει πληγεί, ορισμένα από τα μελλοντικά σχέδιά του ήδη καταρρέουν, οι τιμές των μετοχών του στο χρηματιστήριο σημειώνουν πτώση, αλλά εκείνος έδειξε την Μπρουκς και απάντησε «αυτή είναι» όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποια είναι η κύρια προτεραιότητά του. Ο 80χρονος Μέρντοκ έφτασε από τις ΗΠΑ στη Βρετανία για να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να γλιτώσει την αυτοκρατορία του από την αποσταθεροποίηση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τον επικεφαλής του News Corporation να πηγαίνει στα γραφεία του ομίλου διαβάζοντας το τελευταίο φύλλο της «News of the World».
 
 
Οι 200 εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους και μερικοί αναλυτές θεωρούν πως η εφημερίδα κλείνει σε μια απέλπιδα προσπάθεια του ομίλου να διασώσει την ύψους 13,3 δισ. ευρώ συμφωνία που έχει συνάψει για την εξαγορά του 61% του πολύ κερδοφόρου δορυφορικού δικτύου British Sky Broadcasting (BSkyB). Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις να σταματήσει την εξαγορά, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις υποκλοπές. Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως αν ο πρωθυπουργός δεν δράσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα πιέσει για να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Παρόμοιες πιέσεις ασκήθηκαν στον Κάμερον και από τους κυβερνητικούς εταίρους του, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
 
Η βρετανική ταμπλόιντ Daily Mirror γράφει σήμερα ότι δημοσιογράφοι της News of the World προσφέρθηκαν να δωροδοκήσουν έναν αστυνομικό στη Νέα Υόρκη για να τους εξασφαλίσει τα αρχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή η εφημερίδα γράφει ότι οι δημοσιογράφοι της News of the World ήθελαν να εξασφαλίσουν τους αριθμούς τηλεφώνων των νεκρών, καθώς και λεπτομέρειες των κλήσεων που είχαν πραγματοποιήσει και δεχτεί τις ημέρες πριν από τις επιθέσεις.

    Ο επικεφαλής της εταιρίας News Corp Ρούπερτ Μέρντοκ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει την εφημερίδα News of the World, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη ταμπλόιντ στη Βρετανία, όταν ξέσπασε σκάνδαλο με τηλεφωνικές υποκλοπές από δημοσιογράφους της εφημερίδας.

    Ο εν λόγω αστυνομικός, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής, είχε απορρίψει τότε την προσφορά των δημοσιογράφων, επειδή “θα ήταν πολύ άσχημο”, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα της Daily Mirror.

   

Ένα απλό “αντίο” μετά από 168 χρόνια!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε