Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Καταρρέει ο μύθος του Ντουμπάι

Το Dubai…βυθίζεται! Το 60% των γραφείων
, Το Dubai…βυθίζεται! Το 60% των γραφείων, στους πολυόροφους ουρανοξύστες της παραλιακής οδού, είναι προς πώληση

Το NewsIt.gr σας παρουσιάζει αποκλειστικές εικόνες από το Dubai σήμερα, τον νέο μεγάλο «ασθενή»

 των αγορών. Το λαμπερό στολίδι της Μέσης Ανατολής…θόλωσε, αφού η χρυσή πόλη…ερημώνει!
 
Εδώ και μήνες το κοσμοπολίτικο Dubai παλεύει σιωπηλά με την κρίση. Πάλεψε γερά: οχυρώθηκε πίσω από τους πανύψηλους ουρανοξύστες του, έβαλε ασπίδα της χρυσές βιτρίνες των πολυτελών καταστημάτων του, συμμάχησε με τα πιο φιλόδοξα και μεγαλύτερα κατασκευαστικά μυαλά του κόσμου. Χθες όμως φαίνεται ότι την πρώτη μάχη την έχασε! 
 
Όσοι μένουν στο Dubai, και έζησαν τις χρυσές μέρες ανάπτυξης του 7ου εμιράτου της Μέσης Ανατολής, μεταφέρουν στο NewsIt.gr πως η κρίση έχει μεταμορφώσει την χρυσή πόλη των Σεΐχηδων.
 
«Αναμφισβήτητα, έχει κλονιστεί το επίπεδο εμπιστοσύνης» εξηγεί ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Dubai Bασίλης Θεοχαρίδης «και αυτό το καταλαβαίνεις από τις κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες ότι είχαν στα σχέδια τα έχουν παγώσει. Όλα τα εργοτάξια στην πόλη έχουν σταματήσει προσωρινά, ενώ όποιες εταιρίες σκεφτόντουσαν να έρθουν να επενδύσουν, από φόβο πια έχουν ακυρώσει όλα τα ανοίγματα προς τα εδώ».
 
Πράγματι, οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα, και αυτό το καταλαβαίνεις όχι μόνο από τα ερειπωμένα εργοτάξια, και τους μισοτελειωμένους ουρανοξύστες, αλλά και …από τους άδειους δρόμους!
«Έχει φύγει πολύς κόσμος από το Dubai» λέει ο Γιώργος Δομάγιερ, διευθυντής σε κατασκευαστική εταιρία «έχει μειωθεί τουλάχιστον 20% ο πληθυσμός, γιατί εδώ έφταναν μόνο ξένοι για δουλειά. Μόνο το 10% του πληθυσμού είναι ντόπιοι. 
Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν απολυθεί πάρα πολλοί και από το κλάδο των κατασκευών και των ξενοδοχειακών μονάδων, δεν μένουν πίσω, αλλά επιστρέφουν στις χώρες τους. Έτσι, το διαπιστώνεις στους δρόμους, στην κίνηση, η οποία δεν υπάρχει πια!».
 
Οι μισοί υπάλληλοι από το Αtlantis Hotel, στο θρυλικό τεχνικό Φοίνικα του Dubai, έχουν απολυθεί. Σε κάποιες από τις ονειρεμένες βίλες εκεί, έχουν αναρτηθεί πωλητήρια. Το Dubai World Trade Center καταραμένο και αυτό, αφού τόσο εκεί, όσο και στα περισσότερα πολυόροφα πολυκαταστήματα βλέπεις…ερημιά! Καταστήματα που δεν πρόλαβαν ποτέ να ανοίξουν, λόγω της μη εύρεσης νέων φιλόδοξων ενοίκων. Ενώ, στα φινετσάτα καταστήματα ακριβών σχεδιαστών, εκεί που κάποτε δεν υπήρχε περίπτωση να δεις εκπτώσεις ή προσφορές, σήμερα σε όλες τις βιτρίνες αντικρίζεις κολλημένα αυτά τα γνώριμα χαρτιά με τα δελεαστικά ποσοστά πτώσης της αρχικής τιμής, λες και εκλιπαρούν τον τουρίστα να μπει να ψωνίσει!
 
«Ίσως το μόνο καλό» εξηγεί ο κ.Δομάγιερ «είναι ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει εντυπωσιακά, πάνω από 50%. Ενώ, τα ενοίκια έφτασαν στο -40%. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να κρατήσουν τις εταιρίες να μην εγκαταλείψουν το Dubai. Όποια εταιρία αντέχει να παλέψει την κρίση, μπορεί τώρα να επωφεληθεί». Όποια όμως δεν αντέχει να κολυμπήσει στο υπό…βύθιση Dubai, ανοίγεται προς άλλες ασφαλέστερες αγορές: Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Μπαχρέιν. Το Dubai μάλλον…μας τελείωσε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : 

Η άνοδος και η πτώση ενός εμιράτου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε