Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σάρλοτ μετά από νύχτα ταραχών και λεηλασιών – Ο στρατός στους δρόμους

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σάρλοτ μετά από νύχτα ταραχών και λεηλασιών – Ο στρατός στους δρόμους

Χάος και βία. Σε αυτά έχει παραδοθεί ακόμη μια πόλη των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός αφροαμερικανού από την αστυνομία. Η Σάρλοτ έχει γίνει τις τελευταίες ώρες τόπος επεισοδίων, με τουλάχιστον δυο τραυματίες. Και ενώ το πλήθος λεηλατεί καταστήματα, ο δρόμος κατεβαίνει στους δρόμους και η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν τα επεισόδια στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, μετά το θάνατο 43 Αφροαμερικανού, του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, από πυρά αστυνομικών. Χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί και τα έκτροπα δεν άργησαν. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ υπάρχει και άλλος ένας τραυματίας, διαδηλωτής αυτή τη φορά, που τραυματίστηκε σε συμπλοκή πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαδηλωτής έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εικόνες χάους που επικράτησαν στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας ανάγκασαν τον κυβερνήτη της πολιτείας να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει να αναπτυχθούν μονάδες της εθνοφρουράς αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ταραχές.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν από μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά ενός ακόμη περιστατικού αστυνομικής βίας: το θάνατο του 43χρονου αφροαμερικανού Κιθ Λαμόντ Σκοτ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστροφό του. Άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν αντίθετα ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο.Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ.

«Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε. Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Ακολούθησε εκείνη το βράδυ της Τετάρτης. 

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ δεν άργησαν και οι αναφορές για λεηλασίες καταστημάτων, για σπασμένες βιτρίνες και παράθυρα, ενώ δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός δέχτηκαν επιθέσεις και απειλές.Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι πολλοί διαδηλωτές και 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματισμένοι.

Το πλήθος εξαγριώθηκε και από την πληροφορία πως υπάρχει νεκρός, μάλιστα το θάνατό του ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Kerr Putney αλλά κάτι τέτοιο, αποδείχθηκε αργότερα, δεν ισχύει. Ο τραυματίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Οι αρχές αρνούνται πως στον τραυματισμό του εμπλέκονται αστυνομικοί αλλά πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε υποστήριξαν ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους πετούσε μπουκάλια.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με την Boston Globe επτά αστυνομικοί και ένας πολίτης έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πόλης. Αστυνομικοί και πλήρη εξοπλισμό παρατάχθηκαν στους δρόμους, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, ενώ ο Ely Portillo, δημοσιογράφος της Charlotte Observer κατήγγειλε πως αστυνομικοί τον απείλησαν λέγοντάς του “η ζωή σου κινδυνεύει, πρέπει να φύγεις”.

Απειλές δέχτηκε και η Ty Chandler, ρεπόρτερ του WCNC, που δήλωσε ότι διαδηλωτές απείλησαν την ίδια και το συνεργείο της αν δεν απομακρύνονταν από το σημείο. Ένας ρεπόρτερ και ένας δημοσιογράφος WLTX δέχτηκαν μπουνιές από οργισμένους διαδηλωτές και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε