Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καταστρέφεται το οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικού

Καταστρέφεται το οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικού

  Διαρροή πετρελαίου άρχισε να παρατηρείται το Σάββατο από μία πετρελαιοπηγή στον πυθμένα του ωκεανού κάτω από

μία εξέδρα πετρελαίου, η οποία εξερράγη και βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, ανέφερε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

    Από την πετρελαιοπηγή, 5.000 πόδια (1.525 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, διαρρέουν περίπου 1.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, κάτι που η υπηρεσία χαρακτήρισε “πολύ σοβαρή διαρροή”. Υποθαλάσσια οχήματα εντόπισαν από μακριά πετρέλαιο να διαρρέει από το σωλήνα ανύψωσης και τον αγωγό γεώτρησης, είπε η εκπόσωπος.

    “Ταξινομούμε τη διαρροή αυτή ως πολύ σοβαρή και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε να περιοριστεί”, δήλωσε η υπαξιωματικός Κόνι Τέρελ.

    Η Deepwater Horizon της Transocean Ltd βυθίστηκε την Πέμπτη, αφού καιγόταν από την Τρίτη έπειτα από μία έκρηξη ενώ τελείωνε μια πετρελαιοπηγή για την BP, 42 μίλια (68 χλμ) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα. Την Παρασκευή, η ακτοφυλακή ανέστειλε τις έρευνες για 11 αγνοούμενους εργαζόμενους στην εξέδρα, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.

    Η BP έχει αναπτύξει έναν στόλο πλοίων και αεροσκαφών προκειμένου να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την ευαίσθητη ακτογραμμή της Λουιζιάνα εάν δεν ελεγχθεί. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού σταμάτησαν προς το παρόν λόγω θαλασσοταραχής, δήλωσε η Τέρελ.

    Μέχρι τώρα η πετρελαιοκηλίδα δεν είναι συγκρίσιμη με την καταστροφή του Exxon Valdez, από το οποίο διέρρευσαν περίπου 11 εκατομμύρια γαλόνια (50 εκατομμύρια λίτρα) πετρελαίου στο Πρινς Γουίλιαμ Σάουντ της Αλάσκα, όταν προσάραξε το 1989. Από την πετρελαιοπηγή της Transocean διαρρέουν περίπου 42.000 γαλόνια (190.900 λίτρα) πετρέλαιο την ημέρα στον ωκεανό, εκτιμά η ακτοφυλακή.

    Η έκρηξη συνέβη περίπου στις 10 μ.μ, της Τρίτης (06:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), καθώς η εξέδρα κάλυπτε μία πετρελαιοπηγή εν αναμονή παραγωγής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Περίπου 115 από τους 126 εργαζόμενους που βρίσκονταν πάνω στην εξέδρα την ώρα της έκρηξης διασώθηκαν.

    Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου από το 2001, όταν μία εξέδρα την οποία λειτουργούσε η Petrobras ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας εξερράγη και σκότωσε 11 εργαζόμενους. Η εξέδρα Piper Alpha στη Βόρεια Θάλασσα ανοικτά της Σκοτίας εξερράγη το 1988, σκοτώνοντας 167 ανθρώπους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε