Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κατέστρεψε την εταιρεία του και τον μισό πλανήτη και του δίνουν αποζημίωση μαμούθ!

O διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ που για πολλούς αποτελεί πλέον παρελθόν. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι τίτλοι τέλους πέφτουν για τον Τόνι Χέιγουορντ, τον πιο µισητό άνθρωπο για τους Αµερικανούς ή «µάνατζερ της γκάφας» για τους υπόλοιπους. 11 δις λίρες η ζημιά για την BP!

Αυτό που µένει να αποσαφηνιστεί είναι εάν ο διευθύνων σύµβουλος της ΒΡ θα εγκαταλείψει τη θέση του µε αποζηµίωση – µαµούθ ύψους 14 εκατ. ευρώ ή εάν θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία από τη Ρωσία.
 
Ο Χέιγουορντ εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΒΡ σχεδόν δύο µήνες από τότε που ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε «ήδη» να έχει απολυθεί.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Ιndependent», το βράδυ της Κυριακής o Χέιγουορντ διαπραγµατευόταν τους όρους της αποχώρησής του από την εταιρεία στην οποία εργάζεται τα τελευταία 28 χρόνια.

Με σπουδές στη Γεωλογία και διδακτορικό στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, ο 53χρονος Βρετανός ανέλαβε διευθύνων σύµβουλος της ΒΡ το 2007 µε τη δέσµευση να δώσει βάρος στα θέµατα ασφάλειας της λειτουργίας της εταιρείας. Οχι µόνο δεν τήρησε τη δέσµευσή του αλλά από τον περασµένο Απρίλιο, όταν η έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης Deepwater Ηorizon σκότωσε έντεκα ανθρώπους και προκάλεσε τη µεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει υποπέσει σε µία σειρά από γκάφες που εξόργισαν τους πάντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 
«Κανένας δεν θα ήθελε να τελειώσει αυτή η ιστορία περισσότερο από εµένα, θέλω τη ζωή µου πίσω», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου λίγες εβδοµάδες µετά το δυστύχηµα.
 
Ο ιδιοτελής λόγος που προέβαλε εξελήφθη – µάλλον δικαίως – ως αδιαφορία για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Εξίσου κακές εντυπώσεις προκάλεσαν η απόπειρά του να επιρρίψει την ευθύνη για το δυστύχηµα στην Τransocean, την εταιρεία που είχε αναλάβει τη γεώτρηση, η εκτίµησή του ότι το πετρέλαιο στη θάλασσα ήταν «λίγο» σε σχέση µε τον όγκο του νερού, η απόφασή του να συμμετάσχει µε το σκάφος του σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα στη Βρετανία την ώρα που η διαρροή έµοιαζε ανεξέλεγκτη. Μόλις δύο ηµέρες νωρίτερα και κατά τη διάρκεια κατάθεσής του είχε αρνηθεί να παράσχει πληροφορίες για τη διαρροή, γεγονός που είχε εξοργίσει τα µέλη του Κογκρέσου.
 
Τον περασµένο µήνα κι έπειτα από µια «αιµατηρή» συνάντηση µε την αρµόδια επιτροπή της αµερικανικής Γερουσίας, ο Τόνι Χέιγουορντ ανακλήθηκε στο Λονδίνο αφήνοντας την επιχείρηση ελέγχου της διαρροής στον Μποµπ Ντάντλεϊ, τον άνθρωπο που τον διαδέχεται στην κορυφή της ΒΡ.

Η είδηση της αποχώρησής του από τον πετρελαϊκό κολοσσό έκανε πολλούς να βάλουν κάτω τα κοµπιουτεράκια για να υπολογίσουν κατά πόσα εκατοµµύρια στερλίνες θα φύγει πλουσιότερος από την εταιρεία, εάν δεν συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΒΡ από τον ρωσικό κλάδο της εταιρείας. Ο υπολογισµός των «Τimes» είναι ο µεγαλύτερος – συνολικά 14 εκατοµµύρια ευρώ. Με τόσο παχυλή αποζηµίωση, ο Τόνι Χέιγουορντ δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να εξοργίσει τα 18 εκατοµµύρια των βρετανών µετόχων της ΒΡ: υπό την πίεση του Μπαράκ Οµπάµα, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα στους µετόχους της ότι τουλάχιστον για φέτος δεν θα λάβουν µέρισµα από τα κέρδη.

 
Σε κάθε περίπτωση, ακόµη και στο Λονδίνο δύσκολα βρίσκεται κάποιος για να τον υπερασπιστεί. «Κανείς δεν µπορεί ξεχάσει ότι ο Χέιγουορντ είναι ο µοναδικός υπεύθυνος για την πτώση του», δήλωσε βρετανός αναλυτής. «Με τις ατυχείς δηλώσεις του και τη στάση που υιοθέτησε δηµοσίως επιβάρυνε συνεχώς τη θέση του».
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε