Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατέσχεσαν όπλοστάσιο αξίας 10 εκ. ευρώ! [pics, vid]

Κατέσχεσαν όπλοστάσιο αξίας 10 εκ. ευρώ!  [pics, vid]

Κύκλωμα που αγόραζε όπλα από την αστυνομία και το στρατό, τα επισκεύαζε και τα πουλούσε στη “μαύρη αγορά”, από όπου τα αγόραζαν τρομοκράτες σε όλη την Ευρώπη, εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία.

Οι ισπανικές αρχές κατέσχεσαν περίπου 12.000 όπλα, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να καταρρίψουν ακόμα και αεροπλάνο.

Το οπλοστάσιο που βρέθηκε ήταν παράνομα, ενώ κάποια από τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες στην Ευρώπη. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα – όλοι Ισπανοί υπήκοοι – οι οποίοι λειτουργούσαν το καλά στημένο δίκτυο διακίνησης όπλων σε όλη τη χώρα.

Τα όπλα που έφταναν στα χέρια τους, αποκαθίσταντο και πωλούνταν στη μαύρη αγορά σε όλη την Ευρώπη.
Μεταξύ των όπλων που κατασχέθηκαν υπήρχαν ρετρό περίστροφα Smith & Wesson, CETME, Bergmann, και καραμπίνες Beretta, αλλά ακόμα και βαρέα αντιαεροπορικά όπλα, με την αξία τους να εκτιμάται στη μαύρη αγορά περί τα 10 εκατομμύρια.

Τα μέλη της συμμορίας, συνελήφθησαν στην Χιρόνα και στην Βιθκάια, “έτρεχαν” μια επιχείρηση που η αστυνομία ονομάζει “περίπλοκο και πλήρως εξοπλισμένο” εργαστήρι αποκατάστασης όπλων, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν εκατοντάδες μέρη όπλων που χρησιμοποιούνταν στην επισκευή, καθώς και ψεύτικες σφραγίδες, με τις οποίες δημιουργούνταν πλαστά έγγραφα που συνόδευαν τα όπλα. Πάνω τους βρέθηκαν σχεδόν 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τρεις εκ των υπόπτων προφυλακίστηκαν χωρίς εγγύηση, ενώ άλλοι δύο είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την δίκη.  Τα ρεπορτάζ των ισπανικών ΜΜΕ, λένε πως οι ύποπτοι είχαν εγγράψει την επιχείρησή τους ως “αθλητικού εξοπλισμού” χωρίς να πάρουν άδεια για εμπορία όπλων, ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή. Η συμμορία αγόραζε όπλα που απέσυρε ο στρατός ή ανενεργά από την αστυνομία. Τα μέλη της παράλληλα, αγόραζαν μέσω διαδικτύου διάφορα μέρη των όπλων, κίνηση που δεν είναι παράνομη.

Επανασυναρμολογημένα όπλα που πουλήθηκαν στη Σλοβακία, χρησιμοποιήθηκαν τόσο στην επίθεση στη Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, όσο και σε μπακάλικο στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 2015. Από τότε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν “χτυπήσει” το καμπανάκι για τα όπλα που αποσύρονται και φτάνουν ξανά εύκολα να γίνονται λειτουργικά.

Η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις στην Ισπανία, ξεκίνησε μετά την επίθεση στο Εβραϊκό κέντρο των Βρυξελλών το 2014, όταν ένας Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής, άνοιξε πυρ μέσα στο πολιτιστικό μουσείο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε