Ειδήσεις ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ CASSINI SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Καθαίρεσαν τον υπουργό Άμυνας λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο υποκλοπών

Καθαίρεσαν τον υπουργό Άμυνας λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο υποκλοπών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.11.2011 | 21:47
Πρώτη δημοσίευση: 22.11.2011 | 21:22

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, καθαίρεσε τον υπουργό Άμυνας μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού υπέκλεπτε τηλεφωνήματα δημοσιογράφων.

Οι εφημερίδες Νόβι Κας και Πράβντα έγραψαν την Δευτέρα ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα δημοσιογράφων της Πράβντα αλλά και του διευθυντή του ειδησεογραφικού καναλιου ΤΑ3.

"Η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων, νόμιμη ή παράνομη, είναι ασύμβατη με τις βασικές αρχές του νόμου και της δημοκρατίας, που είναι θεμελιώδεις αξίες αυτής της κυβέρνησης", δήλωσε η Ραντιτσόβα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αποπεμφθέντα υπουργό, Λούμπομιρ Γκάλκο.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει παραδεχθεί ότι παρακολουθούσε τα τηλεφωνήματα γνωστών δημοσιογράφων επί αρκετούς μήνες. Ο ίδιος ο Γκάλκο υπερασπίστηκε την υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση είχε εγκριθεί από δικαστήριο -- όπως επιβάλλει ο νόμος -- και γινόταν στο πλαίσιο μιας έρευνας για οικονομική διαφθορά.

Η Ραντιτσόβα ωστόσο φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη και απόψε είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνα για τους δικαστές, που ενέκριναν τις υποκλοπές. Και αυτό γιατί οι έρευνες για την αποκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας πρέπει να γίνονται από την αστυνομία και όχι από τη στρατιωτική αντικατασκοπεία.

Ο Γκάλκο από την πλευρά του υποστήριξε ότι το υπουργείο ενήργησε με βάση το νόμο και ότι δέχεται προσωπική επίθεση ενόψει των επερχόμενων εκλογών, τον Μάρτιο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ραντιτσόβα κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, αφού το φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), του οποίου ο Γκάλκο είναι αντιπρόεδρος, αρνήθηκε να στηρίξει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


   Διαδώστε αυτό το άρθρο