Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Καθάρισαν το Έβερεστ και βρήκαν 5 πτώματα και 2,5 τόνους σκουπίδια

Καθάρισαν το Έβερεστ και βρήκαν 5 πτώματα και 2,5 τόνους σκουπίδια

Οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν το Έβερεστ ως τον υψηλότερο σκουπιδοτενεκέ του κόσμου.

Μία ομάδα Σέρπα (φυλή του Νεπάλ) ανακάλυψε τα πτώματα 5 ορειβατών και συνέλεξε 2,5 τόνους διάφορων σκουπιδιών κατά τη διάρκεια μίας αποστολής καθαρισμού του Έβερεστ που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής. 

Είκοσι Σέρπα ανέβηκαν στο Έβερεστ για να μαζέψουν τα απορρίμματα που άφησαν πίσω τους οι διάφορες αποστολές και να ανακτήσουν τα πτώματα των αλπινιστών που σκοτώθηκαν στη “ζώνη του θανάτου”, πάνω από τα 8.000 μέτρα υψόμετρο, όπου το ποσοστό οξυγόνου αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του οξυγόνου που υπάρχει στο επίπεδο της θάλασσας. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Τσάκρα Κάρκι η ομάδα του βρήκε πέντε πτώματα, μεταξύ αυτών και του Αμερικανού Σκοτ Φίσερ, οδηγού μιας αποστολής που σκοτώθηκε στις 10 Μαΐου 1996, μία από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του αλπινισμού στο Έβερεστ κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι. 

Η ομάδα ανέκτησε τα πτώματα δύο ορειβατών του Ελβετού Τζιάνι Γκολτζ, που σκοτώθηκε το 2008 και του ρώσου Σεργκέι Ντουγκανόφ, που σκοτώθηκε φέτος. 

Από το 1953 περίπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Έβερεστ. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν από το βουνό, συνήθως όμως όσοι σκοτώνονταν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων, παραμένουν εκεί . 

Προτεραιότητα των Σέρπα ήταν να καθαρίσουν τη ζώνη του Έβερεστ κοντά στην κορυφή του, όμως σύμφωνα με τον Κάρκι σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών μαζεύτηκαν ήδη από τα 6.000 μέτρα. Η ποσότητα των απορριμμάτων που έχουν μείνει στο Έβερεστ από τις διάφορες αποστολές δεν έχει εκτιμηθεί, όμως στο βουνό έχει αποδοθεί ο τίτλος του πιο ψηλού σκουπιδοτενεκέ του κόσμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε