Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κάθειρξη 6 ετών για διαφθορά σε πρώην υπουργό

Κάθειρξη 6 ετών για διαφθορά σε πρώην υπουργό
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2012 | 23:48
Πρώτη δημοσίευση: 20.03.2012 | 14:37

Κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποιούσε δημόσιο χρήμα για να πληρώνει δημοσιογράφο που έγραφε τις ομιλίες του.

Ποινή κάθειρξης έξι ετών επιβλήθηκε σε πρώην υπουργό στην Ισπανία για αδικήματα διαφθοράς μετά από ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην περιφερειακός πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων Νήσων Χάουμε Μάτας, 57 ετών, κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποιούσε παρανόμως δημόσια χρήματα για να πληρώνει ένα δημοσιογράφο που έγραφε τις ομιλίες του.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έπλεκε επίσης το εγκώμιο του Μάτας στα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργαζόταν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών. Σ' ένα πρώην αξιωματούχο του γραφείου Τύπου των Βαλεαρίδων και στον επικεφαλής μιας υπηρεσίας επικοινωνίας επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ως 1,5 έτους.

Ο Μάτας κατηγορούνταν ότι κατέβαλε στο λογογράφο του σχεδόν 500.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία των Βαλεαρίδων.

Η δίκη είναι η πρώτη από μια σειρά δικών στις οποίες εμπλέκεται ο Μάτας, ο οποίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος από το 2000 ως το 2003 στη συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Στη συνέχεια κυβέρνησε τις Βαλεαρίδες ως περιφερειακός πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2007, μια περίοδο κατά την οποία είναι ύποπτος ότι συγκέντρωσε μια περιουσία.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μάτας σχετίζονται εν μέρει με την κατασκευή του αθλητικού συγκροτήματος Palma Arena, το τελικό κόστος του οποίου --100 εκατομμύρια ευρώ-- αποδείχθηκε διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Μάτας εμπλέκουν επίσης τον Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σύζυγο της Κριστίνα, κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, σε βάρος του οποίου διεξάγεται χωριστή έρευνα για διαφθορά στις Βαλεαρίδες.   Διαδώστε αυτό το άρθρο