Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καθολική καταδίκη του μακελειού στη Μόσχα

ΦΩΤΟ REUTERS

ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα και ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση που βύθισε ξανά στο πένθος τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την ετοιμότητά τους να παράσχουν κάθε βοήθεια στη Ρωσία εφόσον χρειαστεί. “Καταδικάζω έντονα αυτήν την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια κατά του ρωσικού λαού” ήταν η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα μέσω ανακοίνωσης που διάβασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Από τους πρώτους που καταδίκασαν την επίθεση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος με τη Ρωσία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. “Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικιαστική ενέργεια (…) Σ’ αυτή τη μάχη είμαστε μαζί. Πρόκειται για μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά της προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει τη “συμπάθειά” της και του ζητά να μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων. “Πληροφορήθηκα με φρίκη για τη δειλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο”, αναφέρεται στο μήνυμα της καγκελαρίου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε την επίθεση “μια βάρβαρη ενέργεια που τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει”.

Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την “βάρβαρη και δειλή επίθεση”. Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στο ρωσικό λαό διαβεβαιώνοντας τις ρωσικές αρχές για “την αλληλεγγύη της Γαλλίας”.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση στη Μόσχα. “Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να παράσχουμε βοήθεια σε όποιον Βρετανό υπήκοο το επιθυμεί”, είπε.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάλληλοι του βρετανικού προξενείου κατευθύνονται προς το Ντομοντέντοβο και έχουν έρθει σε επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν δρομολόγια από το Λονδίνο στη Μόσχα. Λίγο πριν την επίθεση είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο δύο βρετανικά αεροσκάφη.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, από την πλευρά του, καταδίκασε την “αδικαιολόγητη” επίθεση εκφράζοντας την “πλήρη αλληλεγγύη” των ιταλικών αρχών προς τη ρωσική κυβέρνηση “στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκαν “γρήγορη ανάρρωση” στους τραυματίες.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαιη αυτή πράξη», αναφέρει στο μήνυμά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στο Ρωσικό αυτές τις δύσκολες ώρες», προσθέτει, τονίζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες των ρωσικών αρχών να εντοπιστούν οι ηθικοί αυτουργοί και να παραπεμφθούν τη δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε “αγανακτισμένη” και ζήτησε να συλληφθούν και να “τιμωρηθούν” οι δράστες και όσοι κρύβονται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ σε τρεις ξεχωριστές ανακοινώσεις τους καταδικάζουν απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Η Ισπανία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει από κοινού με τη Ρωσία τον αγώνα πάταξης της τρομοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι μουν καταδίκασε την “άνανδρη επίθεση” και απέστειλε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και το ρωσικό λαό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε