Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάθριν Μπίγκελοου: Η γυναίκα που σάρωσε τα Οσκαρ

Κάθριν Μπίγκελοου: Η γυναίκα που σάρωσε τα Οσκαρ

Ποιά είναι η γυναίκα που ταπείνωσε το Avatar.

 Η Κάθριν Μπίγκελοου, που τιμήθηκε με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία “The Hurt Locker” είναι μια σκηνοθέτις έξω από τα συνηθισμένα, με λίγες ταινίες στο ενεργητικό της, αποκλειστικά έργα δράσης και αγωνίας.

 Η 58χρονη σκηνοθέτις από την Καλιφόρνια, που γενικά αποφεύγει τις συνεντεύξεις και τις δημόσιες εμφανίσεις έδωσε μάχη για την προώθηση της ταινίας της.

 Η απόφασή της να γυρίσει μια ταινία για το Ιράκ ήταν ριψοκίνδυνη αφού ανάλογες ταινίες δεν είχαν την καλύτερη υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς.

Το χαμηλού προϋπολογισμού “The Hurt Locker,” γυρίστηκε στην Ιορδανία για να πλησιάζει το σκηνικό στην πραγματικότητα. Μάλιστα πολλές σκηνές γυριστηκαν κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Η ανεξάρτητη αυτή παραγωγή, που επαινέθηκε και από τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, κέρδισε την εκτίμηση του κοινού–εισπράξεις 21 εκατομμύρια δολάρια–κυρίως επειδή επικεντρώνεται στον ηρωισμό των αμερικανών στρατιωτών και όχι στην πολιτική.

Η Μπίγκελοου είναι μόλις η τέταρτη γυναίκα που προτείνεται για Οσκαρ σκηνοθεσίας και η πρώτη που το κερδίζει.

Σύμφωνα με το Κέντρο Μελέτης για τις Γυναίκες στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, μόλις το 7% των 250 ταινιών που γυρίστηκαν το 2009 στις ΗΠΑ και τον Καναδά γυρίστηκαν από γυναίκες.

 Παραδίδοντας το βραβείο στην Μπίγκελοου, η Μπαρμπαρα Στρέιζαντ τόνισε: “Λοιπόν, ήρθε η ώρα”.

Η Μπίγκελοου από την πλευρά της είπε πως “αυτή είναι η στιγμή μιας ολόκληρης ζωής”.

 “Θέλω να αφιερώσω το Οσκαρ στις γυναίκες και τους άντρες στρατιωτικούς που ρισκάρουν τις ζωές τους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και όλον τον κόσμο και εύχομαι να γυρίσουν ζωντανοί”.

Η Μπίγκελοου ήταν παντρεμένη με τον Τζέιμς Κάμερον από το 1989 ως το 1991. Μετά το διαζύγιό τους παρέμειναν φίλοι και συνεργάστηκαν στο σενάριο και την παραγωγή της ταινίας “Παράξενες Ημέρες” το 1995.

    Αρχικά η Μπίγκελοου σπούδασε ζωγραφική πριν στραφεί στον κινηματογράφο σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

    Με την πρώτη της ταινίας, “The loveless” (1982), στην οποία έκανε το ντεμπούτο του ο Γουίλιαμ Ντάφοε, έδειξε την προτίμησή της στις ταινίες με…αδρεναλίνη, χαρακτηριστικό των ανδρών σκηνοθετών.

    Το 1991 γνωρίζει την πρώτη μεγάλη επιτυχία με την ταινία “Point Break” (“Στην Κόψη του Κύματος”) με πρωταγωνιστή των Κιάνου Ριβς.

    “Με ελκύουν οι προκλητικές προσωπικότητες που αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις”, είχε δηλώσει η Μπίγκελοου στο ABC.

    Το 2002 γυρίζει την ταινία “Υποβρύχιο Κ19” με τον Χάρισον Φορντ και τον Λίαμ Νίσον, μια ταινία μεγάλου προϋπολογισμού, ένα πολιτικό θρίλερ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που όμως ήταν εμπορική αποτυχία.

    Η ίδια έχει παραδεχτεί πως η πορεία της στον κινηματογράφο μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη νέα γενιά γυναικών στο Χόλιγουντ.

    Μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, είχε δηλώσει πως οι εμπειρίες της “δείχνουν στις νέες σκηνοθέτιδες ότι με επιμονή και λίγη τύχη, αυτό που θεωρείται απίθανο μπορεί να συμβεί”.

    Ο ίδιος ο Τζέιμς Κάμερον απέτισε φόρο τιμής στην πρώην σύζυγό του επισημαίνοντας πως είναι “πολύ περήφανος που ξεπέρασε τους άντρες”.

    Σύμφωνα με τον διάσημο σκηνοθέτη, η Κάθριν Μπίγκελοου “έχει περισσότερες τεχνικές γνώσεις και ικανότητες από πολλούς άντρες συναδέλφους της”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε