Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Κάτι δεν πάει καλά” με τη γεώτρηση για φυσικό αέριο

“Κάτι δεν πάει καλά” με τη γεώτρηση για φυσικό αέριο
Πυρά εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια και κατά της υπουργού Εμπορίου εξαπέλυσε και πάλι ο Σόλων Κασίνης. Τετ α τετ σήμερα Πραξούλας και Κασίνη στην κυπριακή βουλή.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι έχει την αίσθηση πως «κάτι δεν πάει καλά» με τη γεώτρηση για φυσικό αέριο που γίνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ έκανε λόγο και για «μαγειρεία» για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες σε άλλα θαλάσσια πεδία. Ο κ. Κασίνης δεν εξήγησε τι εννοούσε με τη φράση «κάτι δεν πάει καλά».
 
Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα έσοδα που πιθανόν να υπάρξουν από ένα μόνο κοίτασμα της τάξης των 8,4 τρις κυβικών μέτρων στο οικόπεδο 12, τα οποία μπορεί να είναι της τάξης των 31 δις δολαρίων. Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το οικόπεδο 12 δεν είναι από τα πιο «δυνατά» οικόπεδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές σε άλλα οικόπεδα.
 
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη διάρκεια συνεδρίου για τις ενεργειακές προκλήσεις και προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασίνης έκανε αναφορά και στο γεγονός της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του από την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου.
 
«Θα διερωτάστε φυσικά αν έχω άδεια να είμαι εδώ ή αν δεν έχω. Σας βεβαιώνω ότι έχω και άδεια. Αλλά ήταν πάντοτε σκοπός μου να δουλεύω με διαφάνεια και να λέω την άποψη μου», είπε ο κ. Κασίνης.
 
Εξηγώντας τη σημασία του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, που είναι το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία Noble, ο κ. Κασίνης είπε ότι η εταιρεία κάνει όλα τα έξοδα της γεώτρησης και έργο της Υπηρεσίας Ενέργειας ήταν να ελέγχει ότι τα έξοδα που γίνονται είναι αυτά που πρέπει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.«Αυτή ήταν η δουλειά από την οποία μας έχουν παύσει και τώρα δεν κάνει κανένας την επιθεώρηση της γεώτρησης, την κάνει μόνο η κ. υπουργός», είπε ο κ. Κασίνης.
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του έχει κάποια σχέση με το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, ο κ. Κασίνης είπε ότι «όσον αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων δεν γνωρίζω τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία». Ο κ. Κασίνης, αποκάλυψε ότι η εταιρεία PGS, η οποία διεξήγαγε γεωφυσικές έρευνες το 2006, ζήτησε να κάνει πρόσθετες έρευνες από τις αρχές του χρόνου, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα καμιά απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Οι έρευνες αυτές, πρόσθεσε ο κύριος Κασίνης, δεν κοστίζουν ο,τιδήποτε στο κράτος και αυτή τη στιγμή νορβηγικά πλοία και το Πίρι Ρέις κάνουν έρευνες, ενώ η Λευκωσία δεν κάνει.
 
 
“Η μάχη των μαχών” σήμερα στη Βουλή
 
Σόλωνας Κασίνης και Πραξούλα Αντωνιάδου θα βρεθούν τετ-α-τετ σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής όπου έχουν κληθεί για να ενημερώσουν σχετικά με το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Σόλωνα Κασίνη.
 
Στο μικροσκόπιο και η αδρανοποίηση της ΔΕΦΑ. «Ετοίμασε άμεσα πρόταση προς Υπουργικό για Β’ Γύρο Διαπραγμάτευσης», ήταν οι οδηγίες της υπουργού προς το Διευθυντή Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου. «Μόνο μετά τη γνωμάτευση – δεν θέλω να παρανομήσω», απάντησε ο Κασίνης.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε