Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κατηγορεί τη Δύση για νοθεία ο Καρζάι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κατηγορίες κατά της διεθνούς κοινότητας πως οργάνωσαν μαζική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2009 εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο Καρζάι επανεξελέγη μετά την αποχώρηση του αντιπάλου του στο δεύτερο γύρο των εκλογών και αφότου η διεθνής κοινότητα είχε καταγγείλει μαζική νοθεία υπέρ του απερχόμενου προέδρου.

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε νοθεία στη διάρκεια των προεδρικών και των περιφερειακών εκλογών, μαζική νοθεία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά δεν έγινε από τους Αφγανούς, οι ξένοι είναι αυτοί που την οργάνωσαν», τόνισε ο Καρζάι κατά τη συνάντησή του με μέλη της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι είναι πειθήνιο όργανο του Καρζάι.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, το γραφείο του αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ (τότε ήταν ο Αμερικανός Πίτερ Γκαλμπρέιθ) και το γραφείο του γάλλου στρατηγού Φιλίπ Μοριγιόν, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της Ε.Ε. στις εκλογές, ήταν η εστία αυτής της νοθείας», κατήγγειλε ο Αφγανός πρόεδρος, που αναφέρθηκε και σε κάποιες πρεσβείες, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ παύθηκε από τον ΟΗΕ αφότου κατηγόρησε τον υψηλότερό του ιεραρχικά Νορβηγό Κάι Έιντε, τότε ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ότι συγκάλυψε τη μαζική νοθεία υπέρ του Καρζάι. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Φιλίπ Μοριγιόν επικεφαλής, ήταν η πρώτη που κατήγγειλε, ένα μήνα μετά τις εκλογές, τη νοθεία διαπιστώθηκε στο ένα τέταρτο των ψηφοδελτίων.

Η Γαλλία εξέφρασε την έκπληξή της για τις κατηγορίες του Αφγανού προέδρου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, οι δηλώσεις Καρζάι «απέχουν από αυτές που έκανε πέρυσι, κυρίως κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του στις 19 Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις αυτές μας φαίνεται ότι στερούνται βάσης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε