Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατηγορίες σε απλούς πολίτες από το καθεστώς Άσαντ

REUTERS
REUTERS
Το καθεστώς Άσαντ απήγγειλε κατηγορίες σε εκατοντάδες απλούς πολίτες που έχουν συλληφθεί, για συμπεριφορά “ταπεινωτική για το κύρος της χώρας”!
Εκατοντάδες Σύριοι πολίτες κατηγορούνται για συμπεριφορά ” ταπεινωτική για το κύρος της χώρας “, όπως αποκάλυψε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η απαγγελία αυτών των κατηγοριών σύμφωνα με την οργάνωση των ακτιβιστών, έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, να τρομοκρατήσει και να καταπνίξει την αντίδραση όσων αντιτίθενται στην ηγεμονική διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο και το καθεστώς του.
 
Το κατηγορητήριο το οποίο μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης έως και τρία έτη σε όποιον καταδικαστεί, απαγγέλθηκε την Τρίτη σε εκατοντάδες απλούς πολίτες που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στις πορείες της περασμένης Παρασκευής, που εξελίσσονται σε διαρκώς και ογκωδέστερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
 
“Οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που αποτελεί συνέχιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων “, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου στη Συρία, Ραμί Αμπντέλραχμάν
 
Άλλη ακτιβιστική οργάνωση για τις ατομικές ελευθερίες κατήγγειλε, ότι πολλοί από τους κρατούμενους έχουν κακοποιηθεί, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να επηρεάζει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η Συρία έχει ήδη χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.
 
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες στην αρχή είχαν ως βασικά αιτήματα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς και έφθασαν έξι εβδομάδες μετά, να απαιτούν την απομάκρυνση από την εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ και του καθεστώτος του.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος θεωρούνται υπεύθυνες για τους θανάτους περισσοτέρων από 560 πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, επί έξι εβδομάδες, με τους διαδηλωτές στους δρόμους των πόλεων της Συρίας.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μαρκ Τόνερ δήλωσε την Τρίτη ότι η χρήση των τεθωρακισμένων, οι αυθαίρετες συλλήψεις και η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών στη Ντεράα, προπύργιο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, ” είναι ιδιαίτερα βάρβαρη συμπεριφορά και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία αθώων αμάχων “.
 
Κάτοικοι της πρωτεύουσας Δαμασκού όπου επίσης πολλοί πολίτες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες καταγγέλλουν ότι οι αρχές στήνουν οδοφράγματα σε πολλά σημεία της πόλης και προχωρούν σε εκφοβιστικές προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα, ενόψει της προσευχής της Παρασκευής, που τείνει παραδοσιακά πλέον να εξελίσσεται σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Οι ίδιοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν αστυνομικούς με πολιτικά να ξεφορτώνουν από οχήματα σακιά με άμμο και πολυβόλα με καλυμμένες τις κάννες στο προάστιο της Δαμασκού Καφρ Μπάτνα την Τρίτη.
 
Στις τάξεις των ακτιβιστών αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στις αναμενόμενες διαδηλώσεις και αυτής της Παρασκευής.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε