Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κατηγορούν την Σ. Αραβία για σχέση με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου

Κατηγορούν την Σ. Αραβία για σχέση με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου

Δυο Αμερικανοί πρώην γερουσιαστές απέδωσαν ευθύνες στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της έρευνας για τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ενας απο αυτούς υπαινίχθηκε πιθανούς άμεσους «δεσμούς» ανάμεσα στην κυβέρνησή της και ορισμένους από τους δράστες των επιθέσεων, προκύπτει από επίσημα έγγραφα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία αποκάλυψε πρώτη τις σχετικές αιτιάσεις, οι δύο πρώην κοινοβουλευτικοί κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει η αμερικανική δικαιοσύνη από το 2002.

Ο Δημοκρατικός πρώην Γερουσιαστής της Φλόριδας Μπομπ Γκρέιαμ, ο οποίος είχε προεδρεύσει στην αρμόδια επιτροπή του Σώματος για τις επιθέσεις, δήλωσε «πεπεισμένος πως υπήρχε μία άμεση σχέση τουλάχιστον μεταξύ ορισμένων από τους τρομοκράτες που εξετέλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Με βάση το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο πρώην Γερουσιαστής της Νεμπράσκα Μπομπ Κέρεϊ, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου τόνισε πως «τα σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα». «Τα στοιχεία για την πιθανολογούμενη εμπλοκή φερόμενων πρακτόρων της σαουδαραβικής κυβέρνησης στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως».

Οι ένορκες καταθέσεις τους έρχονται να απαντήσουν στις δηλώσεις των σαουδαραβικών αρχών που, κατά την ίδια διαδικασία, υποστήριξαν πως έχουν «απαλλαγεί» από κάθε κατηγορία για σχέση της με τις επιθέσεις, όπως υποστηρίζει η Ένωση Οικογενειών Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι συνήγοροι της Σαουδαραβικής κυβέρνησης προσπαθούν να αποκλείσουν την Ένωση αυτή από την ερευνητική διαδικασία, τονίζουν οι Τάιμς.

Οι οικογένειες των θυμάτων «χαιρέτισαν» τις δηλώσεις των δύο πρώην Γερουσιαστών: «οι οικογένειες των επιζησάντων των ωμοτήτων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν απολέσει την ελπίδα τους στη δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαλύψουμε την αλήθεια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Μπέβερλι Μπερνέτ, μητέρα ενός επιβάτη της πτήσης 93, που συνετρίβη στην Πενσιλβάνια.

«Οι χρηματοδότες και συνένοχοι εκείνων που δολοφόνησαν τους αγαπημένους μας βρίσκονται πάντοτε εν ζωή και είναι ικανοί να στηρίξουν την τρομοκρατία. Τα ίχνη που φθάνουν σε εκείνους δείχνουν πάντοτε προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε η ίδια.

Δεκαπέντε από τους 19 τρομοκράτες και δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήσαν Σαουδάραβες, αλλά η Σαουδική Αραβία –στενή σύμμαχος των ΗΠΑ– από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση της με τις επιθέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε