Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κατολίσθηση – φονιάς – Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς στην Κίνα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε 141 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από την τεράστια κατολίσθηση που σημείωθηκε σήμερα το πρωί σε απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα), όπου οι διασώστες επιχειρούν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τη λάσπη επιζώντες.

Συνολικά 46 σπίτια του χωριού Σίνμο καταπλακώθηκαν γύρω στις 06:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας) μετά την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.

Λάσπη και βράχοι μπλόκαραν εξάλλου την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υπολογίσουν την έκταση της καταστροφής, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το CCTV μετέδωσε απ’ ευθείας εικόνες πολυάριθμων αστυνομικών και κατοίκων που φορούν αδιάβροχα και στέκονται πάνω σε τεράστιους γκρι βράχους, ενώ δίπλα τους πορτοκαλί εκσκαφείς επιχειρούν να καθαρίσουν τα μπάζα.

“Είναι πολλές δεκάδες τόνοι βράχων”, δήλωσε ο Τσεν Τιεμπό, αστυνομικός στην περιοχή.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού στο οποίο βρίσκεται αυτό το τουριστικό χωριό.

“Είμαστε εδώ σε σεισμική ζώνη, δεν υπάρχει πολλή βλάστηση”, υπογράμμισε ο Τσεν. Τα δένδρα συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής και εμποδίζουν τις κατολισθήσεις.

Περίπου 500 διασώστες επιχειρούν στον τόπο της καταστροφής. Μερικοί προσπαθούν ακόμη να φθάσουν σ’ αυτή την περιοχή, η πρόσβαση στην οποία είναι δύσκολη και όπου οι βροχοπτώσεις αναμένεται ότι θα συνεχισθούν σήμερα, διευκρίνισε το CCTV.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινσένγκ ζήτησε “να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών”, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ένα ζευγάρι και το ηλικίας ενός μήνα μωρό του ανασύρθηκαν από τη λάσπη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφεραν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης οι τοπικές αρχές της γειτονικής πόλης Μαοσιάν.

Ένας άλλος επιζών έχει εντοπισθεί, “όμως οι ζωτικές ενδείξεις του είναι ασθενικές”, δήλωσε στην τηλεόραση ο Ουάνγκ Γιονγκμπό, τοπικός αξιωματούχος των επιχειρήσεων διάσωσης. “Είναι η μεγαλύτερη κατολίσθηση που έχει σημειωθεί εδώ μετά τον σεισμό του Ουεντσουάν”.

Τέταρτη σε πληθυσμό επαρχία της Κίνας με 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Σετσουάν, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του οροπεδίου του Θιβέτ, είχε πληγεί τον Μάιο 2008 από ένα σεισμό ιστορικών διαστάσεων. Η δόνηση εκείνη είχε προκαλέσει 87.000 νεκρούς στην περιοχή του Ουεντσουάν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτων από το χωριό που επλήγη σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε