Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Καβγάς Σαρκοζί – Μπαρόζο! Σνόμπαρε τον πρόεδρο της Κομισιόν ο γάλλος πρόεδρος!

Οι εκφράσεις τους τα λένε όλα στην

Στην Σύνοδο Κορυφής και πριν το γεύμα εργασίας, ο γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και

του Μπαρόζο για να δηλώσει, απευθυνόμενος στον Μπαρόζο: «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία», όταν συνέκρινε τις απελάσεις των βούλγαρων και ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Είμαι ο γάλλος πρόεδρος και δεν μπορώ να επιτρέψω να γίνεται η χώρα μου αντικείμενο προσβολής», πρόσθεσε.  Αμετακίνητος από τις θέσεις του ο Σαρκοζί, παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς, στο τέλος της συνόδου, τόνισε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς» (…) «ανεξαρτήτως της καταγωγής, όσων διαμένουν εκεί».

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, «υπήρξε πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γάλλου προέδρου».

Ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γαλλία ότι με τις απελάσεις Ρομά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ απειλεί το Παρίσι ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
 
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκει της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα.

Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, που δεν διέψευσε τον καυγά του με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Εξ ου και η δήλωση «αν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ. Είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δε μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου».

Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου έσπευσε να ταχθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κάλεσε τους Επιτρόπους να μη μιλούν δημοσίως εκ μέρους της Επιτροπής, ενώ έκρινε ότι οι απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία είναι απολύτως νόμιμες. Και όπως τόνισε, μόνο ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει αυτό το δικαίωμα και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ την διεξαγωγή μιας φυσιολογικής συζήτησης σχετικά με το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε