Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καύσωνας και στο Μαυροβούνιο – 43,5 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο!

Καύσωνας και στο Μαυροβούνιο – 43,5 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο!
Στους 43,5 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε ΠΓΔΜ και Ρουμανία

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από κύμα καύσωνα, όπως και άλλες χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης.
 
Χθες, στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα),στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, το θερμόμετρο ανέβηκε στους 43,5 βαθμούς Κελσίου.
 
Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, (7 Αυγούστου), που καταγράφηκε τα τελευταία 63 χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόγνωσης Καιρού του Υδρομετεωρολογικού Ινστιτούτου της χώρας Μπράνκο Μίτσεβ.
 
Το Μαυροβούνιο και οι γειτονικές χώρες πλήττονται από ισχυρό κύμα καύσωνα και εκτός από την Ποντγκόριτσα και σε άλλες πόλεις της χώρας ήταν εξαιρετικά υψηλές οι θερμοκρασίες, τόνισε.
 
Στο Ούλτσινιε, η θερμοκρασία «άγγιξε» τους 39,3 βαθμούς Κελσίου, στο Τσέτινιε τους 37,8 βαθμούς Κελσίου και στο Νίκσιτς τους 36,9 βαθμούς Κελσίου.
 
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στο Μαυροβούνιο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 39 βαθμούς Κελσίου, ότι από το απόγευμα θα υποχωρήσει το κύμα καύσωνα και ότι από την Κυριακή η θερμοκρασία βαθμιαία θα σημειώσει πτώση.
 
Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ποντγκόριτσα καταγράφηκε στις 24 Αυγούστου του 2007, όταν το θερμόμετρο έδειξε 44,2 βαθμούς Κελσίου.
 
Και στην ΠΓΔΜ χθες ήταν μία από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς η θερμοκρασία έφθασε σε ορισμένες περιοχές τους 43 βαθμούς Κελσίου. Σε όλη τη χώρα είναι σε ισχύ «πορτοκαλί συναγερμός», καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
 
Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στη Ρουμανία. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στα ορεινά της επαρχίας Σιμπίου, στην περιοχή της λίμνης Μπάλεα σε υψόμετρο 2000 μέτρων η θερμοκρασία έφθασε τους 21,3 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
 
Η υψηλότερη θερμοκρασία στην περιοχή είχε καταγραφεί το 1980 και ήταν 17,6 βαθμοί Κελσίου.
 
Η πιο θερμή μέρα στην πόλη Σιμπίου ήταν η 21η Ιουλίου, όταν το θερμόμετρο «σκαρφάλωσε» στους 37,8 βαθμούς Κελσίου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε