Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Καζάνι που βράζει ακόμη το Κιργιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

  Το Κιργιστάν είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του πρωην σοβιετικού μπλοκ όμως θεωρείται ως μεγάλης σημασίας για τους αμερικανούς αφού από την αεροπορική βάση της Μάνας φεύγουν τα αεροπλάνα για το Αφγανιστάν. Αρκετά εκατομμύρια δολλάρια πηγαίνουν στην κυβέρνηση του Κιργιστάν που υποστήριζε την ύπαρξη της βάσης αυτής στη χώρα.

Όμως η αντιπολίτευση δεν θέλει να υπάρχει μέσα σε στην χώρα αμερικανική βάση και κυριώς να έχει ανοίξει μέτωπο η χώρα με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα αφού η βάση θεωρείται από πολλούς ένας από τους βασικούς στόχους για ανατίναξη από την Αλ Κάιντα. 

Η Ουάσινγκτον διατηρεί στο αεροδρόμιο Μανάς του Μπισκέκ σημαντική αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν, από την οποία περνάει κυρίως η πλειοψηφία των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.

Και ενώ το πρωί αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η βάση έκλεισε η επικεφαλής της αυτονακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, θα παραμείνει σε λειτουργία.

“Τίποτε δεν θα αλλάξει” σε σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ για την αμερικανική παρουσία και τις επιχειρήσεις στη βάση Μανάς, που βρίσκεται σε συνοικία του Μπισκέκ, της πρωτεύουσας της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας, τόνισε η Οτουνμπάγεβα σε συνέντευξη Τύπου.

“Το καθεστώς της θα παραμείνει ως έχει. Εξακολουθούμε να έχουμε κάποια ερωτήματα (όσον αφορά την ισχύουσα συμφωνία). Δώστε μας χρόνο και θα ακούσουμε όλες τις πλευρές, θα δώσουμε λύσεις σε όλα”, είπε η Οτουνμπάγεβα που ήταν ηγέτις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, μιλώντας από το κτίριο του κοινοβουλίου. 

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στις ΗΠΑ να διαθέτουν μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση που είναι και “διαμετακομιστικό κέντρο” στο Μανάς για την επιμελητειακή υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό σε μη στρατιωτικό εξοπλισμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δωρήτρια χώρα για το Κιργιστάν. Σχεδόν 35.000 αμερικανοί στρατιώτες που πηγαίνουν στο Αφγανιστάν ή επιστρέφουν από εκεί, περνούν κάθε μήνα από την αεροπορική βάση Μανάς. 

78 οι νεκροί – 500 τραυματίες 

“Έχουμε 78 νεκρούς στο Μπισκέκ ως τώρα και περίπου 500 τραυματίες”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου εσωτερικών. Το απόγευμα χθες Τετάρτη το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι στα επεισόδια είχαν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι.

 
Στο μεταξύ αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο Κιργίζιος πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ βρίσκεται στην πόλη Ος, στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν, σε μια περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του, μετά την διαφυγή του από την πρωτεύουσα μετά τα αιματηρά επεισόδια.
 
Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενταθεί καθώς αναμένεται σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, αν και δεν είναι σαφές εάν την οργανώνουν υποστηρικτές ή αντίπαλοί του.

ΦΩΤΟ REUTERS

 
 
Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να παραιτηθεί και δήλωσε ότι η ίδια είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε για να ηγηθεί της χώρας για έξι μήνες και να καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα.
 
“Συγκροτήσαμε μια προσωρινή κυβέρνηση και εγώ είμαι επικεφαλής της”, δήλωσε η Οτουμπάγεβα τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς. Η κυβέρνηση αυτή “θα παραμείνει στην εξουσία για μισό έτος, κατά το οποίο θα καταρτιστεί το σύνταγμα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες (προεδρικές) εκλογές”, προσέθεσε.
 
Η Οτουμπάγεβα δήλωσε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει με τον Μπακίγεφ και ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και σημείωσε: “Θέλω να παραιτηθεί”. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν ανακοίνωσαν χθες την πτώση της κυβέρνησης μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της και των δυνάμεων της τάξης.
 
Στο μεταξύ η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε αργά χθες το βράδυ τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έκανε την ανακοίνωση αυτή αρνήθηκε να διευκρινίσει έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε μόνο ότι αυτό “εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση” στο Κιργιστάν, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. 

ΦΩΤΟ REUTERS

 
 
Η εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης χθες στο Κιργιστάν αποτελεί “εσωτερική υπόθεση” της χώρας αυτής, δήλωσε παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Νατάλια Τιμάκοβα. Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση.
 
“Αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν, όμως η μορφή της διαμαρτυρίας δείχνει ότι το καθεστώς αυτό εξόργισε στον υπέρτατο βαθμό τους απλούς ανθρώπους”, δήλωσε η Τιμάκοβα επικαλούμενη τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε