Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καζάνι που βράζει και σήμερα το Μπαχρέιν

Η ένταση στο Μπαχρέιν παραμένει και το κλίμα είναι εκρηκτικό. Διαδηλωτές ετοιμάζουν νέα πορεία σήμερα το απόγευμα ενώ δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται στη χώρα.
Κλίμα έντασης επικρατεί σήμερα στο Μπαχρέιν, όπου διαδηλωτές προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την ανάπτυξη δυνάμεων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με αποστολή να βοηθήσουν τη σουνιτική δυναστεία των Αλ Χαλίφα για να ελεγχθεί το κίνημα αμφισβήτησης.
 
Η άφιξη των στρατευμάτων, κυρίως σαουδαραβικών, επιδοκιμάστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν αλλά κρίθηκε “απαράδεκτη” από το σιιτικό Ιράν. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν τα ταξίδια στο εμιράτο, ενώ στους Αμερικανούς που διαμένουν εκεί, συνέστησαν να το εγκαταλείψουν.
 
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου να “χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ο οργανισμός για να εμποδίσει τη χρήση της βίας” στο Μπαχρέιν.
 
Καμιά διευκρίνιση δεν δόθηκε για το πού θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις αυτές και ποια είναι η αποστολή τους.
 
Η πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μανάμα, έχει διακοπεί από σιίτες διαδηλωτές. Λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και λίγα καταστήματα είναι ανοικτά στο κέντρο της πόλης. Ελάχιστοι είναι οι έλεγχοι της τροχαίας ενώ οι δυνάμεις καταστολής είναι απούσες από την πόλη.
 
Συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκε η γενική απεργία που κηρύχθηκε χθες Δευτέρα, ενώ οι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη της πλατείας Μαργαριταριού.
 
Στη διάρκεια της νύχτας νεολαιίστικες οργανώσεις, είχαν την περιφρούρηση χωριών σιιτών που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με κατοίκους.
 
Η άφιξη των ξένων δυνάμεων για να συμβάλουν στη διατήρηση της τάξης στη χώρα που μαστίζεται από ταραχές και κίνημα αμφισβήτησης της οποίας ηγείται η σιιτική αντιπολίτευση, σχολιάστηκε ελάχιστα από τον Τύπο. Μόνο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Alyam αφιέρωσε ένα ευνοϊκό άρθρο.
 
Η παρουσία αυτή αποδεικνύει ότι “το Μπαχρέιν δεν ήταν ποτέ μόνο” και ότι μπορεί να υπολογίζει στους συμμάχους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, γράφει η Alyam.
 
Τουλάχιστον 1.000 σαουδάραβες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μπαχρέιν ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποφάσισαν να στείλουν 500 αστυνομικούς.
 
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπως το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, έστειλαν δυνάμεις τους στη χώρα αυτή ανταποκρινόμενες, σύμφωνα με το Ριάντ, στο “αίτημα για στήριξη” των αρχών του βασιλείου.
 
Αργά χθες το βράδυ οι ΗΠΑ κάλεσαν τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, ενώ επιφυλάχτηκαν να ζητήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους και όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και συνέστησε στους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί εκεί.
 
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται επίσης ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν το θελήσουν.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε