Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κέιμπριτζ – Χάρβαρντ και η κόντρα καλά… κρατεί!

Για πρώτη φορά εκτοπίζεται το αμερικανικό πανεπιστήμιο από την κορυφή της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατάφερε για πρώτη φορά να εκθρονίσει από την πρώτη θέση το αμερικανικό Χάρβαρντ στη λίστα της εταιρείας συμβούλων καριέρας QS (Quacquarelli Symonds) με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο. Και τα δύο έχουν κερδίσει πληθώρα βραβείων Νομπέλ, ενώ από τους κόλπους τους έχουν βγει δεκάδες αρχηγοί κρατών, διακεκριμένοι επιστήμονες, φιλόσοφοι και ποιητές. Για πρώτη φορά όμως στα επτά χρόνια της ιστορίας της λίστας το φημισμένο Χάρβαρντ χάνει την πρωτιά από το αντίπαλο δέος του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
 
Εκτός των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο βρέθηκε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο εφέτος εκτοπίστηκε στην 286η θέση από την 177η όπου βρισκόταν πέρυσι.
 
Τα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ωστόσο είναι εκείνα που κυριαρχούν στο ακαδημαϊκό πάνθεον καταλαμβάνοντας έξι από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας, με τις υπόλοιπες τέσσερις να πηγαίνουν στη Βρετανία. Συγκεκριμένα η πρώτη δεκάδα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο συμπληρώνεται από το Γέιλ (ΗΠΑ), το University College London (Βρετανία), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Βρετανία), το Ιmperial College (Βρετανία), το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (ΗΠΑ), το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και το Πρίν στον (ΗΠΑ). Τριάντα μία από τις 100 πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, 19 από βρετανικά και 15 από ασιατικά, με πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην 23η θέση.
 
Η λίστα αποκαλύπτει και τα 100 καλύτερα ιδρύματα ανά επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις φυσικές επιστήμες, τις επιστήμες υγείας, τις κοινωνικές επιστήμες και τις τεχνολογικές επιστήμες.
 
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τα QS World University Rankings για τη σύνταξη των καταλόγων λαμβάνει υπόψη τους δείκτες της ακαδημαϊκής φήμης, της αναλογίας φοιτητών- προσωπικού, των βιβλιογραφικών αναφορών και δημοσιεύσεων και της δυνατότητας των αποφοίτων να βρουν εύκολα δουλειά. Επίσης υπολογίζεται το ποσοστό του προσωπικού, φοιτητικού και διδακτικού, που προέρχεται από ξένες χώρες.
 
Η εντυπωσιακή παρουσία των αμερικανικών και των βρετανικών πανεπιστημίων για ακόμη μία χρονιά στη λίστα οφείλεται εν μέρει στην αγγλική γλώσσα, την οποία στην εποχή μας προτιμούν οι φοιτητές ανά τον κόσμο για τις ακαδημαϊκές τους σπουδές.
 
«Γενικά τα βρετανικά πανεπιστήμια, όπως και τα αμερικανικά, επωφελούνται από την αγγλική γλώσσα. Αν δημοσιεύεις σε μία γλώσσα την οποία οι περισσότεροι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν, τότε κανείς δεν θα επιλέξει το σύγγραμμά σου για τις βιβλιογραφικές αναφορές» σημείωσε ο Τζον Ο΄ Λίρι, στέλεχος της QS. Παρά τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, το Χάρβαρντ παραμένει το πλέον δημοφιλές πανεπιστημιακό ίδρυμα μεταξύ των 5.000 εργοδοτών παγκοσμίως οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Το Κέιμπριτζ ωστόσο ήρθε πρώτο στον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε