Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κένυα: Σοβαρά επεισόδια με μία νεκρή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την δολοφονία ριζοσπάστη ισλαμιστή πνευματικού.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον τέσσερις εκκλησίες λεηλατήθηκαν μετά την δολοφονία ενός ριζοσπάστη μουσουλμάνου ιεροκήρυκα ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με τους ισλαμιστές Σομαλούς μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ στην παράκτια πόλη Μομπάσα της Κένυας

Οι ταραχές ξέσπασαν στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή του λιμανιού στην Μομπάσα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, αμέσως αφότου έγινε γνωστό ότι εξέπνευσε ο Άμπουντ Ρόγκο Μοχάμεντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από ενόπλους που τον πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητό του το πρωί.

«Επικρατεί χάος στην πόλη τώρα, οι άνδρες μας βρίσκονται στο πεδίο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές και να αποκαταταστήσουν την κοινή ειρήνη», πρόσθεσε ο Έϊντολι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο φόνος του ριζοσπάστη ιεροκήρυκα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος.

Ο Ρόγκο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι προωθούσε την ριζοσπαστικοποίηση και την στρατολόγηση μη-σομαλών αφρικανών από την Σεμπάμπ, κηδεύτηκε λίγο μετά το φόνο του. Αντιμετώπιζε διώξεις για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών και παράνομη εισαγωγή όπλων.

Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματικό της αστυνομίας, τον Ρόμπερτ Κιτούρ, ο ριζοσπάστης πνευματικός «επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλα τέσσερα πρόσωπα. Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν στο όχημά του. . . το “γάζωσαν” με σφαίρες και τον σκότωσαν επί τόπου». «Πρέπει να τον είχαν στοχοθετήσει και να τον ακολουθούσαν για κάποιο διάστημα».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες με περίβλημα από καουτσούκ και δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Εκατοντάδες εξ αυτών πέταξαν πέτρες σε αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιές σε ελαστικά, έσπασαν τα παρμπρίζ και τα φώτα ορισμένων οχημάτων και φώναζαν συνθήματα στα αραβικά, ενώ πολλοί κατηγόρησαν την αστυνομία για το φόνο του Ρόγκο.

«Είναι αστυνομικοί αυτοί οι οποίοι σκότωσαν τον αθώο σεΐχη μας. Τον πυροβόλησαν. Του φόρτωσαν κατηγορίες για τρομοκρατία, τον συνέλαβαν και του απήγγειλαν κατηγορίες και τώρα φοβούνταν ότι το δικαστήριο θα τον αποφυλάκιζε κι αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή του. Είναι μια επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων, και δεν θα την πάρουμε ελαφριά», είπε ένας από τους νεαρούς μουσουλμάνους που συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε