Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κερδίζουν έδαφος οι ακροδεξιοί στην Αυστρία

Το ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας φαίνεται να αποσπά το 1/4 των ψήφων των περιφερειακών εκλογών της Βιέννης, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Οι εκλογές στη Βιέννη, ένα παραδοσιακό προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη τάση στην Ευρώπη που όσο αυξάνεται η ανησυχία των ψηφοφόρων για την οικονομική κρίση και την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην κοινωνία τόσο στρέφονται προς τα δεξιά κόμματα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Βιέννης υπό τον Μίκαελ Χοπλ, δήμαρχο της αυστριακής πρωτεύουσας από το 1994, φαίνεται να προηγούνται με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 42% και 46%, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Σε εθνικό επίπεδο υπάρχει η πιθανότητα να στραφούν προς τους συντηρητικούς που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση εάν χρειαστεί να αναζητήσουν ένα εταίρο για το σχηματισμό συνασπισμού.

Το ακροδεξιό “Κόμμα της Ελευθέριας”, φαίνεται να συγκεντρώνει από 23 έως 26% σύμφωνα πάντα με τα exit polls του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ORF, ενώ το 2005 είχαν συγκεντρώσει το 15%. Τα πιθανολογούμενα αποτελέσματα δείχνουν το “Κόμμα της Ελευθερίας” να επιστρέφει στην ισχύ που διέθετε κατά τη δεκαετία του ’90.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε