Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κι άλλη ματωμένη Παρασκευή Συρία – 16 νεκροί σε νέες διαδηλώσεις

ΦΩΤΟ REUTERS

16 πολίτες, μεταξύ τους κι ένας 16χρονος, έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών σ’ όλη τη χώρα.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να πυροβολούν στο ψαχνό τους αντικαθεστωτικούς. Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της ανατολικής συριακής επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζουρ καθώς προσπαθούσαν να κατεβάσουν πορτρέτα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και μελών του καθεστώτος του.

Επεισόδια που έγιναν στην κεντρική πόλη Χομς είχαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο πολίτες και 11 να τραυματιστούν σοβαρά.

Στη Ντεράα στο νότιο τμήμα της Συρίας σκοτώθηκε ένας 16χρονος στη διάρκεια πυροβολισμών εκφοβισμού από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τεθωρακισμένα οχήματα είχαν κατακλύσει την πόλη.

Δύο ακόμα διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πόλη Αλέπο κοντά στη Δαμασκό. Η Αλέπο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σουνίτες, αλλά εκεί ζουν επίσης και πολλά μέλη μειονοτήτων καθώς και μια σημαντική εμπορική τάξη που σχετίζεται με την κυβερνώσα ιεραρχία των Αλαουιτών.

Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη πόλη δεν είχε γνωρίσει κύμα διαδηλώσεων εκτός από μικρές εξεγέρσεις στο Πανεπιστήμιο και σε κάποια προάστιά της στη διάρκεια της τρίμηνης εξέγερσης.

Σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων πάνω από 1.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επεισοδίων ενώ ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αφού η κυβέρνηση έχει απαγορέψει την πρόσβαση δημοσιογράφων και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις της Συρίας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και στη Μπανιάς προκαλώντας έναν αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό “θυμάτων”, δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών, λίγες ώρες μετά από διαδήλωση σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Σύρους εξεγερμένους.

Πηγή του λιβανικού στρατού είπε ότι οι νεκροί είναι δύο, ένας στρατιώτης εκτός υπηρεσίας που βρέθηκε μέσα σε διασταυρούμενα πυρά και ένας πολίτης.

Στις αιματηρές συγκρούσεις συμμετείχαν κάτοικοι της σουνιτικής συνοικίας Μπαμπ αλ-Τεμπάνεχ και της γειτονιάς Τζάμπαλ Μόχσεν, όπου κατοικούν κυρίως αλεβίτες. Αλεβίτης είναι κι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Νωρίτερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νουρ της Τρίπολης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κύμα προσφύγων από την Συρία

Σκοτώνει χωρίς έλεος ο συριακός στρατός – Τσακώνονται μεταξύ τους οι στρατιωτικοί

Στους 1.300 οι νεκροί στην Συρία

Συρία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 120 πτώματα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε