Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κι άλλοι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS

Όλο και μακραίνει ο κατάλογος των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους από ΝΑΤΟϊκά πυρά στο Αφγανιστάν. Ακόμη 12 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε αεροπορική επιδρομή στα ανατολικά της χώρας, έρευνα διέταξε ο Καρζάι.

Μια επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων από αέρος έγινε στο χωριό Νοκρχάιλ. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ από αέρος σε όχημα, τραυματίζοντας 12 αμάχους. Υπάρχουν και αναφορές για 14 νεκρούς, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι είναι άμαχοι και πόσοι μαχητές Ταλιμπάν.

Άμεσα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι έδωσε εντολή στα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και στην εθνική διεύθυνση ασφάλειας, όπως και στις αρχές της επαρχίας Νανγκαρχάρ να ερευνήσουν για τις πληροφορίες που αφορούν τις απώλειες αμάχων στην περιοχή του Χοτζιάνι.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις στη γειτονική περιοχή Σέρζαντ. Ενημερώθηκε για τις κατηγορίες που αφορούν το θάνατο αμάχων και πραγματοποιεί έρευνα, ανακοινώθηκε.

Εξάλλου, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νέα έρευνα έδειξε ότι 39 άμαχοι, όλοι γυναίκες ή παιδιά, σκοτώθηκαν από ρουκέτα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που έπεσε τον περασμένο μήνα σε σπίτι στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από αυτόν των τουλάχιστον 50 που είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά παραμένει κατά δεκάδες υψηλότερος από τους 6 που έχουν παραδεχτεί ότι σκότωσαν οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες επέμειναν ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν ένοπλοι.

Ο εκπρόσωπος της ISAF Ρέιμοντ Τζέφερι δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για το αποτέλεσμα ή την πρόοδο οποιασδήποτε έρευνας και αρνήθηκε να σχολιάσει τους 39 θανάτους. Οι πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία έπεσε σε σπίτι στην περιοχή Σανγκίν της Χελμάντ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και κοινής δύναμης της ISAF και των αφγανικών δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε