Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Κι όμως και οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν!

REUTERS
REUTERS
Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τα έχουν βάλει με τους Γερμανούς για τις περικοπές. Όμως και οι γερμανοί έχουν πρόβλημα, όχι μαζί μας, αλλά με την κυβέρνηση τους.

Από τα κρατίδια του Σάαρλαντ και της Έσσης ξεκίνησαν οι 24ωρες απεργίες στο γερμανικό Δημόσιο τομέα τη Δευτέρα, που πρόκειται να συνεχιστούν σε άλλα κρατίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
 
Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν «μερίδιο από τη γερμανική ανάπτυξη» με αυξήσεις μισθών της τάξης του 3% ενώ η κυβερνητική πλευρά αρνείται κάνοντας λόγο για άδεια ταμεία.
 
Την απεργία της Δευτέρας εξήγγειλε το συνδικάτο Verdi, σύμφωνα με το οποίο απείχαν των καθηκόντων τους 2.500 εργαζόμενοι στα δύο κρατίδια, επηρεάζοντας τη λειτουργία των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δημόσιων υπηρεσιών.
 
Τις απεργίες πυροδότησε την Παρασκευή το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσώπων της διοίκησης των δημόσιων υπηρεσιών και των συνδικάτων, μετά την άρνηση των πρώτων να παρουσιάσουν πρόταση για τους μισθούς εάν τα συνδικάτα δεν μειώσουν τις απαιτήσεις τους.
 
Για «πρόκληση» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Verdi, κατά τη διάρκεια της πορείας τη Δευτέρα μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών του Σάαρλαντ, λέγοντας σύμφωνα με το Spiegel πως για το αδιέξοδο ευθύνεται η πλευρά της διοίκησης.
 
Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει επίσης απεργίες για την Τρίτη στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Την Τετάρτη, η απεργία «πηγαίνει» στο Αμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Πέμπτη στην Κάτω Σαξονία και τη Βρέμη.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, τριήμερη απεργία στο σιδηρόδρομο είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κίνηση των τρένων.
 
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των συνδικάτων και των εκπροσώπων των διοικήσεων (με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας), είναι προγραμματισμένος για τις 9 Μαρτίου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε