Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κίνα: 9 έτη κάθειρξης στον ηγέτη της εξέγερσης Τιενανμεν

Κίνα: 9 έτη κάθειρξης στον ηγέτη της εξέγερσης Τιενανμεν

Ποινή φυλάκισης εννέα ετών επιβλήθηκε στον Ζου Γιονγκτζουν, πρώην ηγέτη των κινέζων διαφωνούντων

ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία της χώρας, από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

    Όπως αναφέρει το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ, στον Ζου, ο οποίος ήταν εκ των ηγετών της φοιτητικής εξέγερσης υπέρ της Δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, επιβλήθηκε και πρόστιμο 80.000 γιουάν (8.330 ευρώ) για οικονομικές απάτες.

    Ο δικηγόρος του και η σύντροφος του είπαν ότι ο Ζου έφτασε στο Χονγκ Κονγκ από το Μακάου με πλαστή ταυτότητα, κρατήθηκε και παραδόθηκε από τις αρχές του Χονγκ στην αστυνομία της πόλης Σενζέν της νότιας Κίνας.

    Οι υποστηρικτές του κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για πολιτικά κίνητρα επειδή η δίκη έγινε στο Σιτσουάν και όχι στο Χονγκ Κονγκ παρά το γεγονός ότι μία από τις κατηγορίες αφορούσε εξαπάτηση της τράπεζας Hang Seng της πρώην βρετανικής αποικίας ενώ καταγγέλλουν την αντιφατική απόφαση των αρχών του Χονγκ Κονγκ να τον παραδώσουν στην Κίνα με την οποία παραβίαστηκαν σοβαρά τα δικαιώματα του.

    Ο Ζου είχε ταξιδεύσει στο Χονγκ Κονγκ χωρίς κινεζικό διαβατήριο αλλά με το διαβατήριο ενός πολίτη της Μαλαισίας το 2008, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου όταν οι αρχές της πόλης είχε αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο της μετανάστευσης και είχαν απαγορεύσει σε διαπρεπείς κινέζους επικριτές του καθεστώτος να περάσουν τα σύνορα.

    Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε πει τότε ότι όποιος συλλαμβάνεται με μη έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, θα επαναπατρίζεται στον τόπο καταγωγής του.

    Τον προηγούμενο μήνα, μία ακόμη ηγετική προσωπικότητα των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμεν, ο Λιου Σιαμπάο, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της συνομωσίας για την ανατροπή του καθεστώτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε